nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Törökország növekvő önbizalma

A török miniszterelnök nemrég felvetette az ENSZ főtitkárnak, hogy török lehetne az ENSZ hetedik hivatalos nyelve.

nyest.hu | 2011. október 3.
|  

Törökország növekvő gazdasági hatalma a politikában és a kultúrában is napról napra megjelenik, legyen az az éleződő konfliktus Izraellel vagy az egyre nagyobb büdzsével elkészülő török filmek.

Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök két héttel ezelőtt azt vetette fel Ban Ki Munnal való beszélgetésében, hogy a török lehetne az ENSZ egyik hivatalos nyelve. Az ENSZ főtitkár óvatosan azzal válaszolt, hogy a tagállamok dolga megszavazni, hogy melyik nyelv legyen hivatalos.

Az ENSZ-nek jelenleg hat hivatalos nyelve van, melyek közül öt – az angol, francia, orosz, spanyol és kínai – már az alapításkor is az volt. Az arabot 1973-ban vették fel hatodiknak, akkor az arab országoknak háromévnyi fordítási költséget kellett ezért cserébe kifizetniük.

Eddig csak három további nyelv jelölése merült fel komolyan, de se a bengálinak, se a hindinek, se a portugálnak nem sikerült eddig megfelelő támogatottságot nyerni.

A török nyelv komoly hátránya, hogy csak egy országban hivatalos, bár sok országban beszélnek valamilyen rokon török nyelvet.

 

Forrás:

Today’s Zaman: Turkish emerges as candidate for official UN language

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X