nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Új nyelve lehet az ENSZ-nek

India azt szeretné, ha a hindi lenne a hetedik hivatalos nyelve az ENSZ-nek, vállalnák a 14 millió dolláros költségeket is.

nyest.hu | 2010. augusztus 13.
|  

Az ENSZ-nek öt hivatalos nyelve volt alapítása kezdetétől – az angol, a francia, a spanyol, a mandarin kínai és az orosz – amihez 1973-ban adták hozzá még az arabot is, ami 26 országnak a hivatalos nyelve. Többször felmerült már, hogy esetleg további nyelveket tegyenek hivatalossá az ENSZ-en belül. Most az indiai kormány a hindiért lobbizik – számol be minderről a Busisess Standard írása.

A hindi India első számú hivatalos nyelve, és az ország 43 százalékának az anyanyelve, bár 21 egyéb nyelvnek van még nemzeti szinten hivatalos státusza.

Ahhoz, hogy hivatalos ENSZ nyelvvé válasszák a hindit a 192 tagország többségének támogatnia kell a javaslatot, ami nem lesz könnyű feladat. India számít a nagy, mintegy 24 milliós indiai diaszpóra támogatására is, bár köztük feltehetően még alacsonyabb a hindit beszélők aránya. A fordítási és tolmácsolási költségek évi 14 millió dollár (3 milliárd Ft) többletkiadást jelentenének az ENSZ számára, ezt az indiai állam állná.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X