nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvi napok az ENSZ-ben

Idén februárban indították el a nyelvi napok programot az ENSZ-ben, amelynek keretében a szervezet hat hivatalos nyelvét ünneplik.

nyest.hu | 2010. november 15.
|  

Az ENSZ-nek jelenleg hat hivatalos nyelve van, amelyből öt a szervezet 1945-ös az alapítása óta hivatalos. Ezek az angol, a francia, a mandarin kínai, az orosz és a spanyol. Ezekhez adták hozzá 1973-ban az arab nyelvet is. Idén februárban indította el az ENSZ a Nyelvi Napok programot a többnyelvűség és a kulturális sokszínűség megünneplésére.

A hat hivatalos nyelv napját történelmi és szimbolikus jelentőség szerint választották ki. Az Arab Nyelv Napja december 8. annak emlékére, hogy 1973-ban ezen a napon nevezte meg az ENSZ az arab nyelvet a hatodik hivatalos nyelvként. Az Angol Nyelv Napja április 23., William Shakespeare születésnapja. A Francia Nyelv Napja március 20., ami egybeesik a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF) (Organisation internationale de la Francophonie) ünnepével és alapítási dátumával 1970-ben. Az Orosz Nyelv Napja június 6., Puskin születésnapja. A Spanyol Nyelv Napja október 12., ami egyben Spanyolország Nemzeti Napja is, és az amerikai kontinens felfedezésére emlékezik.

A Kínai Nyelv Napjának április 20-at választották meg a Cang Csie (仓颉) tiszteletére, aki egy régi kínai legenda szerint a kínai karaktereket kitalálta és megalkotta a mondabeli Sárga Császár számára. Ennek ellenére a legelső Kínai Nyelv Napját múlt héten tartották a Xinhua hírügynökség jelentése szerint, de 2011-től már fenn megnevezett április 20-ra fog esni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X