nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Több, mint 21 nap eltarthatóság

Olvasónk tejet ivott, de előtte elolvasta a tejes doboz feliratát, ami helyesírási tanulságokkal is szolgált.

nyest.hu | 2014. október 1.
|  

Mindennapi helyesírás című sorozatunkban olyan, a hétköznapjaink részét képező feliratokat, szövegeket gyűjtünk, amelyek eltérnek az akadémiai helyesírási normától. A sorozat eddigi példáiból arról már megbizonyosodhattak olvasóink, hogy egyáltalán nem kifogástalan helyesírású szövegek között tengetjük napjainkat. Mégis sokszor egyáltalán nem is vesszük észre, hogy hibásak.

Biztosan sokan isznak tejet olvasóink közül. Azt már talán kevesebben vették észre, amit Anikó; nevezetesen, hogy az egyik márka dobozán a következő felirat olvasható:

Több, mint 21 nap eltarthatóság
Forrás: nyest.hu

Több mint egyszer írtunk már arról, hogy tévedés, hogy a mint elé mindig vesszőt kellene tenni. Két eset van.

Az egyik eset az, amikor a mint tagmondatok határán áll, és kötőszói szerepben van. Ekkor természetesen – ahogy a tagmondatok határán mindig – vesszőt teszünk a mint elé. Ez azonban nem a mint szócska tulajdonsága, hanem amiatt van, mert a mint az összetett mondat tagmondatainak határán áll kötőszóként. Ebben az esetben a több az első tagmondat (névszói/összetett) állítmánya. Ilyenkor a mint valóban összehasonlítást (relációjelet) fejez ki:

Három több, mint hat. (Három több volt, mint hat.)

A másik esetben a mint nem tagmondatok között szerepel, hanem egy mondatrészt módosít. Ilyenkor nem összehasonlítást fejez ki, hanem egy értékről mondja azt, hogy nagyobb valaminél. Ebben az esetben nem kell a mint elé vesszőt tenni.

Ez több mint csodás! (Egyenesen fantasztikus.)

Ez a tej több mint 21 napig tartható el.

Utóbbi példánkkal pedig már azt is megmutattuk, hogy a tejes dobozon szereplő feliratba miért is nem kell vesszőt tenni a mint elé. (A kérdéssel a helyesírási szabályzat 243. pontja foglalkozik.)

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X