nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Teremts körforgást!

A túlzott anyagi fogyasztás helyett az egyéni, társadalmi és környezeti jólét növelésére kell törekedni, amelynek alapja a tudatos, megfontolt választás.

MTI | 2012. október 26.
|  

A Föld erőforrásainak tudatosabb felhasználását, fogyasztáscsökkentést és újrahasznosítást ösztönző program készült magyar középiskolásoknak a fenntarthatóságot szolgáló európai REdUSE program keretében, az ismeretterjesztő anyagot elsőként Budapesten, majd Veszprém megyében mutatják be a diákoknak.

Csökkentsd a fogyasztásod, hasznosíts újra, és teremts ezzel egy körforgást – így hangzik a kezdeményezés jelmondata, amellyel a magyar középiskolások a REdUSE (Reducing Resource Use for a Sustainable Europe – Az erőforrás-felhasználás csökkentése a fenntartható Európáért) program keretében találkozhatnak. A kampányt a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerszervezetei hívták életre abból a célból, hogy egy „erőforrás-tudatosabb” életmód kialakítására ösztönözzék a fiatalokat a fenntartható fejlődés érdekében – áll a szövetség MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

A szemléletformáló program egyik eleme a REdUSE – a kevesebb több című szórakoztató, ismeretterjesztő műsor iskoláról iskolára vándorolva konkrét példákon keresztül hívja fel a diákok figyelmét az európai, valamint a magyarországi erőforrás-felhasználási problémákra.

A kezdeményezés első eleme egy ismeretterjesztő film, amely az alumínium, a lítium és a gyapot előállításának, illetve a belőlük készített mindennapi termékek (például üdítős doboz, mobiltelefon-akkumulátor, pamutpóló) gyártásának és kereskedelmének konkrét példáit ismerteti meg a fiatalokkal annak érdekében, hogy áttekinthessék saját fogyasztásuk, erőforrás-felhasználásaik globális hatásait. A film nemcsak a negatív környezeti hatásokra tér ki, hanem szót ejt a szociális hatásokról, az emberi jogi problémákról, valamint a rossz munkakörülményekről is.

A filmet követően interaktív műsor keretében szakértő műsorvezetők gyakorlati tanácsokkal is hozzájárulnak a szemléletformálásához. A műsor egyik fő üzenete, hogy a túlzott anyagi fogyasztás helyett az egyéni, társadalmi és környezeti jólét növelésére kell törekedni, amelynek alapja a tudatos, megfontolt választás. A program többek között arra ösztönzi a tanulókat, hogy ne vásároljanak meg olyan termékeket, amelyekre nincs feltétlenül szükségük, valamint példákat is láthatnak arról, hogy bizonyos árukat hogyan lehet újra felhasználni vagy újrahasznosítani.

A mozifilm és a hozzá kapcsolódó interaktív műsor először Budapesten, a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolában, a Szent István Gimnáziumban és a Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskolában látható október 24-26. között, majd ezt követően Veszprém megyei iskolákba látogat el a program.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X