nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A megújuló energiákról és a fenntarthatóságról mindenkinek

„Tudomány mindenkinek – A megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja” címmel zárult le egy 2 éves fejlesztési folyamat a Kossuth Klub TIT és a Miskolci Egyetem együttműködésében.

nyest.hu | 2015. február 25.
|  

A TIT Kossuth Klub Egyesület és konzorciumi partnere, a Miskolci Egyetem több mint 136 millió forint uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében, Tudomány mindenkinek – A megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja címmel. A 2 éves projekt időtartama alatt a következő projektelemek valósultak meg:

  1. Egy roadshow tematikája keretében a szervezők 6 helyszínen több mint 10000 érdeklődőt bevonva népszerűsítették a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, energiahatékonysággal kapcsolatos ismereteket.
  2. A tudományos disszeminációs technikák elsajátítására vonatkozó képzések valósultak meg a Miskolci Egyetemen.
  3. Szabadegyetemi előadássorozatok keretében 3 vidéki helyszínen 56 kurzust bonyolítottak le.
  4. A projekt keretében létrejött a magyar tudományos kutatási eredményeket közérthetően kommunikáló Tezaurusz rendszer.

A szervezők – a projekt zárásaként – konferenciát tartanak 2015. február 27- én a Miskolci Egyetemen, amelynek keretében előadást tart Kiss Gábor Miskolc Város alpolgármestere, valamint az északkelet-magyarországi régió jelentős cégeinek képviselői, akik beszámolnak a megújuló energetika témakörében szerzett gyakorlati tapasztalataikról. Zárásként Gyenes Ádám, a TIT Kossuth Klub Egyesület igazgatója ismerteti a projekt eredményeit.

A projekt átfogó célja az volt, hogy a konzorciumi partnerek támogassák a hazai felsőoktatás és a magyar tudomány eredményeinek megismertetését, növeljék társadalmi elfogadottságukat, valamint fokozzák a kutatók, oktatók, a tudományos oktatási intézmények, műhelyek nemzetközi elismertségét és elősegítsék a tudományos utánpótlás biztosítását az oktatói és a kutatói életforma népszerűsítésével. A programelemek arra szolgáltak, hogy a szervezők különféle célcsoportokat megszólítsanak, eljuttassák a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, energiahatékonysággal kapcsolatos ismereteket, tudatosítsák az egyéni felelősséget, közösségi összefogásra és cselekvésre ösztönözzenek. A roadshow programjait Miskolcon, Poroszlón, Ózdon, Karcagon, Kazincbarcikán és Nyíregyházán rendezték meg.

A szervezők fontosnak tartották, hogy a tudományos kutatások legújabb eredményeit megismertessék az észak-magyarországi régió, főként hátrányos helyzetű kistérségeiben élő lakosaival, és közelebb hozzák őket a megújuló energiák és a környezeti fenntarthatóság egyes aspektusaihoz, valamint a szemléletüket ezeknek a technológiáknak a használata irányába mozdítsák el.

A megújuló energiákról és a fenntarthatóságról mindenkinek
Forrás: Wikimedia Commons / Sanchi singh / CC BY-SA 4.0

Mindezek mellett kiemelt küldetés volt, hogy a fiatal korosztályt is bevonják az ismeretterjesztésbe, hiszen a feltörekvő generáció mentalitása nagyban fogja befolyásolni a fenntarthatóság jövőbeni kérdéseit. A program keretében a Miskolci Egyetemen valósult meg a Kossuth Klub által 2013-ban 18. 2014-ben pedig 19. alkalommal az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás. A 2013. évi megmérettetésen 26, a 2014. évin pedig már 24 projektet mutattak be és zsűriztek.

A versenyzők Magyarországról, Szerbiából és Erdélyből érkeztek. A nyertes projektek alkotói​ részvételi lehetőséget kaptak a Nemzetközi Tudományos és Technikai Szabadidő Mozgalom (MILSET) által megrendezésre kerülő, 2013-ban az Expo-Sciences International nemzetközi, 2014-ben az Expo-Sciences Europe európai diákalkotó fesztiválon. Mindkét évben további kiemelkedő​ projektek alkotói szaktábori részvételi lehetőséget nyertek, a legsikeresebb pályaművek diákalkotóinak felkészítésében kiemelkedő szakmai és szervező munkát vállaló pedagógusokat könyvutalvánnyal díjazták.​

A Szabadegyetemi előadásokat három vidéki helyszínen tartották: Debrecenben, Egerben és Miskolcon. Több mint 1500 hallgató vett részt az eseményeken; többségük középiskolás volt. A tematikák a zöld energiák, a fenntarthatóság és az energiaszegénység kérdéskörét járták körbe, annak érdekében, hogy a programban résztvevő előadók alternatívákat kínáljanak a felnövekvő generációnak a továbbtanuláshoz.

A tevékenységek között szerepelt továbbá egy online tudományos ismeretterjesztő portál kialakítása – „TEZAURUSZ XXI.” címmel – hazai és határainkon túli oktatók, kutatók eredményeiről.

A projekt keretében a Miskolci Egyetemen 2014. november 20-21-én tartott Tudomány mindenkinek – a megújuló energiákkal és fenntarthatósággal kapcsolatos hazai eredmények disszeminációja témájú két napos képzés 13 fő részvételével rendben lezajlott. A sikeres vizsgáért járó tanúsítványt minden résztvevő megkapta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X