nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Támogatás a szlovákiai szórványmagyarságnak

Közel 20 év után az idén is folytatni fogja iskolabusz-programját a Vidéo alapítvány – közölte az MTI pozsonyi irodájával a szervezet kuratóriumának vezetése. Az alapítvány segítségével közel 20 éve sikerül magyar nyelvű oktatást nyújtó iskolákba szállítani azokat a kisiskolásokat, akiknek lakhelyén nincs ilyen iskola.

MTI | 2012. március 27.
|  

A pozsonyi székhelyű Vidéo alapítványt amely már több mint két évtizede van jelen a felvidéki magyar közéletben magyar nyelv és kultúra ápolása céljából hozta létre az azóta már Magyar Örökség Díjjal jutalmazott Frideczky János pozsonyi-müncheni vállalkozó.

Az alapítvány iskolabusz-programja 1994 óta működik Szlovákia két régiójában. Segítségével tucatnyi olyan településről szállítják az iskoláskorú gyerekeket magyar iskolába, ahol egyébként nem lenne lehetőségük anyanyelvükön tanulni.A Vidéo Alapítvány a legrégibb, még ma is működő felvidéki magyar alapítvány. Legfőbb célkitűzésünk hozzájárulni ahhoz, hogy a szórványvidékeken élő magyar gyermekek magyar nyelven tanulhassanak” – mondta el az MTI-nek az alapítvány kuratóriumának elnöke, Ladányi Lajos. Hozzátette: a kuratóriumi tagok a Nyitra vidékén és a Nagykürtös járásban működtetett iskolabusz-program finanszírozásán kívül jóváhagyták a már hagyományosnak számító rászoruló gyermekek részére szervezett nyári kézműves tábor támogatását is.


A zoboralji Alsóbodokon évente mintegy 40-45 gyermeket táboroztatunk ingyen, Pozsonytól Királyhelmecig. Rászoruló diákokról van szó, de olyanokról, akik tanulmányi eredményeikkel erre rászolgálnak – nyilatkozta a kuratórium elnöke. Rámutatott: a tábor célja a segítségnyújtáson túl a gyerekek identitásának erősítése és az, hogy a más-más vidékekről érkező felvidéki magyar gyerekek egymással ismerkedhessenek.

A Vidéo Alapítvány évente esszéíró-pályázatot is hirdet középiskolások számára, az idei esztendő újdonsága pedig az iskolaújságok számára meghirdetendő verseny lesz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X