nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
 • mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM
  2021. 04. 01, 09:59  Hentel-e a hentes?
 • mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...
  2021. 04. 01, 09:31  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az óraszámok növelését kérik

Szlovákiában a magyar iskolákban a gyerekek heti 5-6 tanítási órában tanulhatnák anyanyelvüket, míg a szlovák gyerekek 7-9 órában.

MTI | 2015. május 31.
|  

Petícióval fordult a szlovákiai magyar civilek egy csoportja a szlovák oktatásügyi minisztériumhoz, azt kérve, hogy a magyar tannyelvű általános iskolákban is olyan óraszámban oktassák az anyanyelvet, mint a szlovák tannyelvű intézményekben. A petíciót csütörtökön adták át a szaktárca pozsonyi iktatójában.

Az anyanyelvi írás- és olvasásórák, a szabadon választható órák növelését, valamint a magyar történelem oktatását követelő petíciót három magyar civil kezdeményezte április végén, az aláírásgyűjtéshez csatlakozott a szlovákiai magyarság több civil és politikai érdekképviseleti szervezete is. A kezdeményezést támogató petíciós ívekre mindössze három hét alatt közel 26 és félezer aláírást sikerült összegyűjteni.

A petíciót az tette indokolttá, hogy a szlovák oktatásügyi minisztérium idén szeptembertől hatályos kerettanterve a magyar nyelvű általános iskolák alsó tagozatain jelentősen alacsonyabb óraszámot irányoz elő az anyanyelv oktatására, mint a szlovák intézményekben. A szlovák szaktárca rendelkezése alapján ősztől az érintett magyar iskolákban a gyerekek heti 5-6 tanítási órában tanulhatnák anyanyelvüket, míg a szlovák gyerekek 7-9 órában.

A szaktárcához eljuttatott petícióban annak aláírói ennek az aránytalanságnak a kiküszöbölése mellett síkraszállnak azért is, hogy a magyar tannyelvű általános iskolákban a jelenlegi egy óráról növeljék kettőre a történelemórák számát, így az iskolások megismerkedhetnek a magyar történelemmel is. Ezenfelül azt is kérik, hogy a magyar általános iskolák felső tagozatain emeljék meg a szabadon választható órák számát. A jelenlegi állapot 7 szabadon választható órát tesz lehetővé a magyar intézményekben, míg a szlovák iskolákban 19-et, ami a szülők iskolaválasztásánál jelentős hátrányba juttatja a magyar iskolákat.

„Arra számítunk, hogy sikerül változtatást elérnünk a kerettantervben, amely nagyon kevés órát irányoz elő hetente a kicsi elsősöknek az anyanyelv oktatására, csak öt órát, ilyen sehol nincs a világon” – mondta az MTI-nek Vojtek Katalin, a petíciós bizottság szóvivője a petíciós ívek leadása után. „Ez indította el a petíciót is, hiszen nem akarjuk, hogy félanalfabéta gyerekeink legyenek” – tette hozzá.

A petíciós bizottság képviselői a helyszínen elmondták: kezdeményezésüknek már meg is van az első eredménye, mivel a délelőtt folyamán egy telefonos egyeztetés során sikerült megállapodniuk Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszterrel abban, hogy a tárcavezető a jövő héten (június 4-én) fogadja a magyar pedagógusok küldöttségét, akik a találkozón megpróbálják majd kiharcolni a követelt változtatásokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X