nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
2014: „A külhoni magyar felsősök éve”

A „2014 a külhoni magyar felsősök éve” program felvidéki záróeseményeként Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára november 12-én Dunaszerdahelyen átadta a magyar nyelvű oktatás megerősítését szolgáló program módszertani csomagjait.

MTI | 2014. november 15.
|  

A „2014 a külhoni magyar felsősök éve” elnevezésű program keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság az idén megközelítőleg négyezer módszertani csomagot juttat el több száz magyar iskolába Kárpát-medence szerte.

A Felvidéken másfélszáz intézmény több száz pedagógusa jut ilyen, a külhoni magyar pedagógusszövetségek igényei alapján összeállított – könyveket és egyéb szakmai segédanyagokat tartalmazó – csomaghoz. Ezek közül szimbolikusan egyet adott át Potápi Árpád János a csomagok szétosztását végző Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) elnökének, Jókai Tibornak a dunaszerdahelyi magyar oktatási nyelvű Építészeti Szakközépiskolában, ahol ezekben a napokban zajlik a „Kincskereső” nevet viselő szakmai előadássorozat.

Beszédében az államtitkár a szülőföldön való magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta, rámutatva annak megtartó erejére. Mint fogalmazott: a külhoni magyar pedagógusok ahhoz járulnak hozzá, hogy a magyar közösségeknek „ne csak múltja, hanem jövője is legyen”.

A Felvidéken 263 magyar oktatási nyelvű általános iskola van, ezek közül 150-ben működik felső tagozat is. Ezen intézmények pedagógusainak a következő hetekben juttatja el az SZMPSZ a Nemzetpolitikai Államtitkárság módszertani csomagjait – mondta az MTI-nek Jókai Tibor.

A „2014 a külhoni magyar felsősök éve” program, amely a 2012-ben indított „óvodások éve”, illetve a tavaly megvalósított „kisiskolások éve” program folytatása, hivatalosan decemberben ér véget. A Nemzetpolitikai Államtitkárság következő célirányos pedagógiai programjának témájáról a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) jövő heti budapesti ülésén születik hivatalos döntés, a jövő évi program központjában várhatóan a szakoktatás áll majd.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X