nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • aphelion: @Gelmik: Pedig a germán nyelvek közül pont az angol az, ami pár szempontból hasonló módon ...
  2020. 07. 14, 15:51  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @aphelion: Nézzünk még néhány szópárt csak az érdekesség kedvéért: Elől az uráli szótövek ...
  2020. 07. 14, 15:28  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @aphelion: Az adott ősnyelvi időszakra jellemző *alap*szókincs - de melyik ősnyelvé? - mer...
  2020. 07. 14, 15:09  Mi is az az Uralonet?
 • Gelmik: @Libertate: 397 Libertate 2020. július 13. 19:35 @aphelion: "... akkor meg az lenne a baj!...
  2020. 07. 14, 14:23  Mi is az az Uralonet?
 • Gelmik: @aphelion: Állítólag némelyeknek, mert nekem nem, a szókincs 50 százaléka ismeretlen. Mi v...
  2020. 07. 14, 14:21  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
2014: „A külhoni magyar felsősök éve”

A „2014 a külhoni magyar felsősök éve” program felvidéki záróeseményeként Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára november 12-én Dunaszerdahelyen átadta a magyar nyelvű oktatás megerősítését szolgáló program módszertani csomagjait.

MTI | 2014. november 15.
|  

A „2014 a külhoni magyar felsősök éve” elnevezésű program keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság az idén megközelítőleg négyezer módszertani csomagot juttat el több száz magyar iskolába Kárpát-medence szerte.

A Felvidéken másfélszáz intézmény több száz pedagógusa jut ilyen, a külhoni magyar pedagógusszövetségek igényei alapján összeállított – könyveket és egyéb szakmai segédanyagokat tartalmazó – csomaghoz. Ezek közül szimbolikusan egyet adott át Potápi Árpád János a csomagok szétosztását végző Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) elnökének, Jókai Tibornak a dunaszerdahelyi magyar oktatási nyelvű Építészeti Szakközépiskolában, ahol ezekben a napokban zajlik a „Kincskereső” nevet viselő szakmai előadássorozat.

Beszédében az államtitkár a szülőföldön való magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta, rámutatva annak megtartó erejére. Mint fogalmazott: a külhoni magyar pedagógusok ahhoz járulnak hozzá, hogy a magyar közösségeknek „ne csak múltja, hanem jövője is legyen”.

A Felvidéken 263 magyar oktatási nyelvű általános iskola van, ezek közül 150-ben működik felső tagozat is. Ezen intézmények pedagógusainak a következő hetekben juttatja el az SZMPSZ a Nemzetpolitikai Államtitkárság módszertani csomagjait – mondta az MTI-nek Jókai Tibor.

A „2014 a külhoni magyar felsősök éve” program, amely a 2012-ben indított „óvodások éve”, illetve a tavaly megvalósított „kisiskolások éve” program folytatása, hivatalosan decemberben ér véget. A Nemzetpolitikai Államtitkárság következő célirányos pedagógiai programjának témájáról a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) jövő heti budapesti ülésén születik hivatalos döntés, a jövő évi program központjában várhatóan a szakoktatás áll majd.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X