nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
 • mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM
  2021. 04. 01, 09:59  Hentel-e a hentes?
 • mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...
  2021. 04. 01, 09:31  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Aláírásgyűjtés a magyar kisiskolákért

Februártól aláírásgyűjtést indít a Magyar Közösség Pártja (MKP) a magyar kisiskolák megvédéséért és a decentralizált iskolarendszer megőrzése érdekében – tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját az MKP elnöke a felvidéki magyar párt Országos Tanácsának (OT) ülése után.

MTI | 2013. január 28.
|  

Berényi József a téma kapcsán rámutatott: a párt Országos Tanácsa kiemelt témaként kezelte Dušan Čaplovič szlovák oktatásügyi miniszter  az alap- és középfokú oktatási intézmények finanszírozásának központosításával számoló  reform tervezetét. Rámutatott: nem értenek egyet a szaktárca elképzelésével, mert álláspontjuk szerint a reform jelenlegi keretek melletti kivitelezése komoly veszélyt jelenthet a jelentős számú vidéki magyar kisiskolára.

„A múlt század kilencvenes éveiben, a központosítás idején már megéltük, hogy leváltották az iskolaigazgatóinkat és összevonták az intézményeinket, ezért tudjuk, hogy ez a modell nekünk egyáltalán nem felel meg”  szögezte le a politikus. Elmondta: az MKP már februárban aláírásgyűjtést kezdeményez a decentralizált iskolarendszer megőrzése érdekében. Hozzátette: a kezdeményezés terén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét (SZMPSZ) valamint a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségét tekintik kulcspartnernek, ám további szervezetek csatlakozását is szívesen látják.

Az OT ülésének másik fő témáját a novemberben esedékes megyei választások, valamint ezzel összefüggésben a más politikai erőkkel, főkét a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párttal folytatott egyeztetések eddigi eredményei adták. Az MKP elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a járások döntő többségében már megindultak az egyeztetések a Most-Híd képviselőivel, a tárgyalások reményteljesek, néhány helyen már a megegyezés is körvonalazódik. Hozzátette: az Országos Tanács megerősítette azt az elképzelést, amely szerint azokon a helyeken, ahol nem sikerül megegyezni, az erős és minőségi képviselet megszerzése érdekében párton kívüli jelöltek állítására is sor kerülhet. Megjegyezte: az erről szóló végső döntést a párt járási szervezetei hozzák meg.

Az MKP OT szombati ülésén szó esett még a magyar nyelv hivatali használata terén tapasztalt hiányosságokról is. Ezzel összefüggésben Berényi elmondta: a magyar nyelv hivatali használatának népszerűsítése érdekében már a közeljövőben új kampányt indítanak, ennek konkrét formájáról később adnak tájékoztatást.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X