nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovák honlap a magyar kisebbségről

Egy új weboldal azon a sztereotípiák ellen szeretne harcolni, amelyek a magyarságról terjedtek el a szlovákok közt.

MTI | 2012. szeptember 20.
|  

Tájékoztató jellegű honlapot indít a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közösen a szlovákiai magyarokról, szlovák nyelven. A portál célja, hogy a szlovák többséget jobban megismertesse a Szlovákiában élő magyar kisebbség életével, mindennapjaival, kultúrájával és céljaival.

A weboldalt sajtótájékoztatón mutatta be szerdán Bolemant Lilla főszerkesztő, Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, valamint Petőcz Kálmán volt nagykövet és emberjogi szakértő. Tokár Géza elmondta, a weboldal a sztereotípiák ellen szeretne harcolni, amelyek a magyarságról terjedtek el a szlovákok közt.

A két közösség bezárkózik egymás elől, eddig nem volt köztük párbeszéd, amelyet a nyelvi akadályok is okozhattak. Ezen próbálunk meg most változtatni” – nyilatkozta Tokár Géza. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a szlovák többség lássa, miképp is vélekednek a magyarok az egyes, őket érintő kérdésekről.

Petőcz Kálmán elmondta, sajnos a szlovák közösség sem nyitott igazán a magyar kérdések iránt ennek alátámasztására szolgált maga a sajtótájékoztató is, ahol a magyar média képviselőin kívül csak egyetlen szlovák újságíró jelent meg.Egy hasonló kezdeményezésnek már 20 évvel korábban meg kellett volna jelennie” – hangsúlyozta Petőcz Kálmán.

A portál három részből áll: korábban már magyar nyelven megjelent tudományos munkák, publikációk gyűjteményéből, amelyeket lefordítottak szlovák nyelvre, egy kérdés-felelet részből, ahol az olvasóközönség az őt leginkább érdeklő kérdésekre kaphat rövid, pontos válaszokat, és egy magazinrészből.A kérdés-felelet részt interaktívnak tervezzük, ahová bárki beküldhet bármilyen kérdést. A magazinban többek közt a kultúra, sport, oktatásügy területéről jelentetnénk meg cikkeket, valamint sikeres szlovákiai magyarok portréival is szeretnénk az olvasókat megismertetni” – mutatta be Bolemant Lilla az oldalt.

A főszerkesztő az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre hetente terveznek frissülni, majd később naponta jelennének meg az új cikkek.Több terület is van, amellyel szeretnénk az oldalt tovább bővíteni, akár gasztronómiai témájú cikkekkel, vagy könyvajánlókkal. Nagyon sok ötletünk van” – tette hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X