nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Félelemkeltés és szlovákosítás?

Kiútkeresést sürget a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) a Szlovákiában tapasztalható, aggasztó közállapotok és közhangulat miatt. A szervezet az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott állásfoglalása szerint az, hogy a népszámláláson a lakosság igen magas százaléka nem vallotta be nemzetiségi hovatartozását, arra utal, hogy „hatalmas értékzavar uralkodik az országban”.

MTI | 2012. március 3.
|  

Az SZMK szerint aggasztó közállapotról és közhangulatról tanúskodnak a 2011-es népszámlálás a napokban nyilvánosságra hozott eredményei.
A 2011-es népszámlálás adatai szerint 10 év alatt közel 62 ezerrel csökkent a Szlovákiában élő magyarok száma, ez több mint 10 százalékos létszámcsökkenést jelent a 2001-es népszámláláskor még több mint 520 ezer főt számláló szlovákiai magyarság számára. Jelentős mértékben, 7 százalékra nőt viszont azoknak az aránya, akik nem jelölték meg nemzetiségi hovatartozásukat.

A félelemkeltés, a rejtett, ám egyre nyíltabbá váló el szlovákosítás, az anyanyelvhasználat visszaszorítása és a nemzetiségi jogok vonatkozásában kötött politikai alkuk is mind arról tanúskodnak, hogy hatalmas értékzavar uralkodik az országban az emberi és kisebbségi jogokat illetően” – állítja a szervezet a népszámlálás eredményeinek kapcsán kiadott közleményében.


A szervezet úgy véli, a jelenlegi helyzetből azonnal kiutat kell találni, ebben a folyamatban pedig mindenkinek részt kell vállalnia, legyen az politikai párt, civil szervezet, aktivista vagy a közösség tagja. Ezzel a szervezet célja, hogy megállítsa majd visszájára fordítsa azokat a folyamatokat, amelyek a népességfogyáshoz vezettek.

Ezért az SZMK minden lehetőt meg kíván tenni annak érdekében, hogy tíz év múlva kevésbé legyenek riasztóak a népszámlálás eredményei. A szervezet szerint azonban ehhez az kell, hogy világosan kirajzolódjon egy élhető Dél-Szlovákia képe, ahol mindenki bátran felvállalhatja nemzetiségét és a régióból való távozást egzisztenciális okokból többé ne kelljen fontolgatnia olvasható az állásfoglalásban.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) a szlovákiai magyar civil szervezetek, kulturális és társadalmi intézmények, valamint egyházak állandó jellegű egyeztető fóruma. A 2009 januárjában Somorján alakult szervezet célja egy olyan egyeztető fórum létrehozása volt, amely megvitatja a szlovákiai magyarsággal kapcsolatos legfontosabb kérdéseit és a hivatalos szervekkel szemben érvényesíti a szlovákiai magyar intézmények, szervezetek közös akaratát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X