nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Stagnál a szlovákiai magyar iskolások száma

Idén Szlovákia nyugati megyéiben enyhén növekedett, míg az ország középső és keleti részében fekvő megyékben enyhén csökkent a magyar iskolákba beíratottak száma.

MTI | 2013. február 21.
|  

Gyakorlatilag nem változott a magyar tannyelvű általános iskolákba beíratott gyerekek száma Szlovákiában idén az egy évvel korábbihoz képest – közölte az MTI-vel Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke kedden. Február 15-ig 3559 gyereket írattak be szüleik magyar tannyelvű általános iskolába az SZMPSZ által készített statisztika szerint, míg egy évvel korábban 3564 gyereket, azaz öttel többet.

Évek óta szinte azonos számú gyermek kezdi meg magyar tannyelvű iskolában a tanévet Szlovákiában, így 2011-ben 3559, egy évvel korábban pedig 3552 volt a magyar iskolába íratott elsősök száma. A beiratkozási statisztikák megyékre lebontott adataiból kiderül, hogy idén az ország nyugati megyéiben enyhén növekedett, míg az ország középső és keleti részében fekvő megyékben enyhén csökkent a beíratottak száma.

Pozsony megyében néhány fővel emelkedett a leendő magyar elsősök száma az egy évvel korábbihoz (65 főről 77-re). Nagyszombat megyében is hasonló volt a helyzet, itt tavaly 973 gyereket írattak be, az idén pedig 979-et, az arányaiban legtöbb magyar lakta Nyitra megyében pedig az idén 1202 leendő magyar elsőssel számolhatnak a tavalyi 1175-el szemben. Besztercebánya megyében a tavalyi 813-ról 775-re csökkent a magyar tannyelvű általános iskolákba íratott gyerekek száma, hasonló volt a létszámcsökkenés Kassán is, ahol a tavalyi 538-al szemben az idén 526 magyar elsősre lehet számítani.

Szlovákiában 265 magyar tannyelvű általános iskolai működik. A beiratkozás január 15-én kezdődött és február 15-én ért véget.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X