nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
 • mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM
  2021. 04. 01, 09:59  Hentel-e a hentes?
 • mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...
  2021. 04. 01, 09:31  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb levél a szlovák oktatásügyi miniszternek

Szlovákiában a magyar nyelvű általános iskolák alsó tagozatain jóval kisebb lesz az óraszám az anyanyelv oktatására, illetve a szabadon választható tantárgyakra is, mint a szlovák intézményekben.

MTI | 2015. június 28.
|  

Levélben fordult az Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója (FUEN) a szlovák oktatásügyi miniszterhez a szlovákiai magyar iskolák ügyében, azzal a céllal, hogy a szaktárca ne csökkentse az anyanyelvi oktatás színvonalát – közölte az MTI-vel Csáky Pál, a FUEN egyedüli szlovákiai tagjának, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője szerdán.

Juraj Draxler oktatásügyi miniszterhez intézett levelében a hagyományos nemzeti kisebbségek védelme terén működő legnagyobb ernyőszervezet nyugtalanságának adott hangot az új kerettanterv kapcsán, amely a kisebbségi nyelveken oktató iskolákban az anyanyelvi oktatás színvonalát csökkentő lépéseket tartalmaz.

Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke arra kéri a szlovák minisztériumot, hogy „ismerje el, védelmezze és támogassa a nemzeti kisebbségek nyelvi és kulturális sokszínűségét, amely gazdagítja a társadalmat”. A levélírók rámutatnak arra is, hogy a nemzeti kisebbségek hivatottak eldönteni, milyen jogok járnak tagjaiknak a nyelvhasználatot és közoktatási sztenderdeket illetően.

A minisztérium szeptembertől érvényes kerettantervének értelmében Szlovákiában a magyar nyelvű általános iskolák alsó tagozatain jóval kisebb lesz az óraszám az anyanyelv oktatására, illetve a szabadon választható tantárgyakra is, mint a szlovák intézményekben. A szabadon választható tantárgyak óraszámát a kisebbségi iskolák eddig elsősorban az anyanyelvi oktatás színvonalának növelésére használtak fel.

A szlovák oktatásügyi tárca intézkedését korábban a szlovákiai magyar pedagógus szakma, az MKP és civilek is bírálták, akárcsak a közoktatási törvény ugyancsak szeptembertől hatályos rendelkezését, amely kötelező jelleggel minimális osztálylétszámokat vezet be s ezzel veszélybe sodorja a kis létszámú vidéki iskolákat. A tárca ezen döntéseinek felülbírálását a magyar pedagógusok és szülők egy – több mint 26 ezer aláírással megtámogatott – petíció formájában is kérték a minisztertől, ám nem sikerült eredményt elérniük. A FUEN levelében arra biztatja a szlovák kormányt, hogy vegye figyelembe a több mint 26 ezer polgár által támogatott kérést, és kezdjen tárgyalásokat a petíció kezdeményezőivel a jobb színvonalú anyanyelvi oktatás érdekében.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 waterman 2015. június 28. 09:26

A fizikai megsemmisités mar megtortént:

mult-kor.hu/tuntessetek-el-a-magyarokat-...&utm_medium=facebook

Most még a szellemet is megsemmisitenék?

Információ
X