nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Összefogás a magyar kisiskolákért

Veszélyeztethetik a felvidéki magyar kisiskolák fennmaradását Dušan Čaplovič szlovák iskolaügyi miniszternek az oktatási intézmények finanszírozását megváltoztató tervei – véli Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, aki összefogást szorgalmaz az ügyben.

MTI | 2013. január 14.
|  

A miniszter által az év elején ismertetett reformcsomag következményeiről pénteken egyeztetett Berényi József Pék Lászlóval, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnökével. Mindketten úgy ítélik meg, hogy az iskolák finanszírozását érintő tervek komoly veszélyt jelenthetnek mind a szlovák, mind a magyar tannyelvű iskolákra, de különösen a jelentős számú vidéki magyar kisiskolák számára.

A miniszter azt tervezi, hogy a szaktárca még ebben a választási időszakban optimalizálja az oktatási intézmények hálózatát, s ezen belül sort kerítene arra is, hogy az iskolák finanszírozása közvetlenül a minisztérium hatáskörébe kerüljön át. Az MKP és az SZMPSZ szerint leginkább az kifogásolható, hogy az iskolák állami hatáskörbe vonásának erősítése lehetővé tenné, hogy a helyi közösségek akarata ellenére iskolákat szüntessen meg a szaktárca, és jelentős számú pedagógust bocsásson el az állásából. A megszüntetés veszélye fokozott mértékben érinthetné a vidéki magyar tannyelvű iskolákat, amelyekbe – főként a szórványvidékeken  sok esetben csak néhány gyerek jár.

Pék László az MTI-nek kifejtette: valós probléma, hogy a gyerekek számának fogyatkozásából adódóan a kisiskolák fenntartása egyre többe kerül. Ennek ellenére figyelembe kell venni azt is, hogy az érintett önkormányzatok sok esetben inkább nagyobb áldozatot vállalnának, és más kiadásaikat faragnák le, csakhogy az iskolákat megtarthassák.

Berényi József szerint az iskolák pénzügyi centralizációja a felvidéki magyar iskolák megszüntetésének irányába tett első lépés a minisztérium részéről. „Ha közvetlenül a szlovák minisztérium fog dönteni arról, hogy egy településen, ahol egyidejűleg szlovák és magyar iskola is működik, melyiket szüntesse meg, nem lehet kérdés, hogy milyen döntést hoz majd”  mondta az MTI-nek a politikus. Úgy fogalmazott: a felvidéki magyarságnak az utóbbi évtizedekben már többször is sikerült megvédenie iskolarendszerét az állami támadásokkal szemben, s az MKP minden tőle telhetőt elkövet annak érdekében, hogy ez most is így legyen.

Az SZMPSZ vezetése a jövő héten kíván egyeztetni a minisztérium finanszírozási elképzeléseiről, és szakmai észrevételeit hivatalos állásfoglalásban juttatja majd el a szaktárcához.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X