nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Slota a kétnyelvűség ellen

A szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatának eléréséért kezdeményez népszavazást a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amely erről petíciót adott át hétfőn 351 ezer aláírással a köztársasági elnöki hivatalban.

MTI | 2012. március 7.
|  

A Ján Slota vezette párt arról szeretne népszavazást kiíratni, hogy Szlovákiában a szlovák legyen az egyetlen hivatali nyelv. „Ennek a petíciónak óriási a jelentősége, mert a magyarság képviselői már nyíltan Dél-Szlovákia politikai és területi autonómiáját követelik” – állította Slota, aki szerint a népszavazást kiírják, és az sikeres lesz.

Az SNS vezetője újságírók előtt kijelentette, hogy nincs baja a szlovákiai ukránokkal, ruszinokkal, vagy bolgárokkal, akik kiválóan beszélik a szlovák nyelvet, viszont az már nem tetszik neki, hogy délen a középiskolák végzősei meg sem tudnak „nyikkanni” szlovákul.

A népszavazás kiírása esetén igennel vagy nemmel lehetne szavazni arra a kérdésre: „Támogatja ön azt, hogy a Szlovák Köztársaság egész területén a hivatalos érintkezésben kizárólag a szlovák nyelvet használják?”. A népszavazás kérdésével kapcsolatban már eddig is több jogász jelezte, hogy az vélhetően alkotmányba ütköző. Az alaptörvény 93. cikkelye ugyanis kimondja, hogy alapvető szabadságjogokról tilos népszavazást tartani. Az alkotmány értelmében pedig e jogok közé tartozik a kisebbségi nyelvek hivatalos érintkezésben való használata is. Ján Slota szerint azonban alkotmányellenességgel csak az ország ellenségei érvelnek.

Az SNS még tavaly áprilisban állt elő a népszavazás ötletével, azt követően, hogy a Most-Híd szlovák-magyar párt törvénymódosítási tervezete kapcsán felmerült: 20-ról 15 százalékra csökkentenék a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt. A nyelvhasználati küszöb azt szabja meg, hogy legkevesebb milyen százalékarányban kell élnie egy adott nemzetiség képviselőinek egy adott településen ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésben a saját nyelvüket is használhassák. Bár a törvénynek ezt a módosítását elfogadták, azt majd csak a 2011-es népszámlálás eredményei alapján teszi lehetővé a 15 százalékos küszöb alkalmazását.

Szlovákiában 350 ezer aláírás szükséges a népszavazás kiírásához. Az aláírások iktatását követően a köztársasági elnöknek 30 napja van arra, hogy kihirdesse a népszavazást. A kihirdetést követő 90 napon belül annak meg is kell történnie.

Szlovákiában 1999-ben már volt egy hasonló kezdeményezés, az akkori államfő, Rudolf Schuster azonban elutasította a népszavazás kiírását. Az elmúlt években más témákban már több népszavazást is kiírtak, de azok majd mindegyike az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett. Kivétel csak az Európai Unióhoz való csatlakozásról kiírt népszavazás volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Roland2 2012. március 7. 20:20

Slota a magyarveszély elől a kocsmában talált menedéket: www.topky.sk/cl/10/1301562/Unik-pikantnych-Slotovych-fotografii--V-k

Információ
X