nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákul adják le a kilókat

Hiányzik a magyar felirat egy magyarországi cég Felvidéken működő üzleteiben – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom a bumm.sk hírportál csütörtöki jelentése szerint.

MTI | 2012. február 9.
|  

Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény 2011 májusának végén jóváhagyott módosítása lehetővé teszi, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség aránya eléri a 20 százalékot, két-, illetve többnyelvű feliratokat is használni lehet. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia a szabályozás hatályba lépése óta többször is felhívta a figyelmet arra, hogy sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Ezúttal a Norbi Update szlovákiai üzleteiben hiányzó magyar feliratokra mutatott rá a civil szervezet. Facebook-oldalán a vásárlói panaszra érkezett választ is közzétette. Ebben az üzlet üzemeltetője azt írta: nincs gond, ha a vásárló megértette a szlovákul feltüntetett információkat is.

„Kevés frusztrálóbb dolog létezik, mint amikor egy magyarországi vállalkozás a magyarlakta területeken kizárólag szlovák feliratokkal kommunikál ügyfeleivel. Elgondolkodtató az is, hogy hiába érkezik számos panaszlevél, kérve a kétnyelvűséget, a válasz mindig elutasító” – áll a szervezetnek az esetről közzétett állásfoglalásában.

Az ügy kapcsán a Norbi Update International kft.-nek a hírportál által megkeresett ügyvezető igazgatója, Németh Csaba elmondta: az üzlethálózat franchise rendszerben működik, azaz önálló vállalkozók nyitják meg az üzleteket. Hozzátette: a forgalmazott termékek esetében rendszerint megjelenik a többnyelvű tájékoztatás, a jövőben pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a feliratokkal kapcsolatban is ajánlást fognak tenni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X