nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Shakespeare összes drámáját levetítik Pécsett

William Shakespeare összes drámáját felvonultató vetítéssorozatot szerveznek Pécsett a drámaíró születésének 450. és halálának 400. évfordulója közötti három évben. Az első vetítést január 20-án tartják.

MTI | 2014. január 19.
|  

Az ingyenes vetítéseket a SPECHEL Angol-Magyar Kulturális Egyesület, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Kara, továbbá a Művészetek és Irodalom Háza által szervezett Shakespeare Filmklub Maraton programsorozat keretében, havonta egy hétfőn, 18 órától tartják a művészetek házában írta a PTE az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményben. Hozzátették: a sorozatban bemutatott alkotásoktörzsanyagát a BBC Shakespeare-filmjei adják, emellett azonban műsorra tűznek filmfeldolgozásokat, magyar vagy angol színházi előadásokat is.

A műveket angol és magyar nyelven, valamint feliratozva is vetítik. A drámák alapvetően a keletkezésük időrendjében követik egymást, elsőként Shakespeare korai, 1591-es rémdrámájának, a Titus Andronicus-nak a Gyulai Várszínházban bemutatott előadását láthatja a közönség – olvasható a közleményben.

A PTE kitért arra, hogy minden film előtt egy-egy szakember tart rövid bevezetőt a műsorra tűzött drámáról, annak film- vagy színpadi változatáról. Az első vetítést megelőzően P. Müller Péter professzor, a bölcsészettudományi kar dékánhelyettese szólal fel, a későbbi előadók között lesz Takács Ferenc, az ELTE tanára, Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója, és több pécsi oktató is.

A programsorozat célja Shakespeare munkásságának,eleven jelenlétének bemutatása a mai színházi, kulturális életben hangsúlyozta az egyetem. Hozzáfűzték: a filmvetítésekhez kapcsolódóan a SPECHEL Angol-Magyar Kulturális Egyesület idén április 24-én Shakespeare és a reneszánsz címmel dal- és táncestet, június 23. és 27. között nemzetközi konferenciát szervez. Utóbbi egyik fő témája a dal, ballada Shakespeare műveiben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X