nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lengyelország
Újra színházi közvetítések a televízióban

Élőben közvetíti előadásait a lengyel tévészínház: hétfőn Daniel Colas Les chaussures, opus 124 című színdarabját mutatta be a televízióban és az interneten.

MTI | 2012. február 28.
|  

Több mint félévszázados szünet után tértek vissza a lengyel közszolgálati médiába az élő adásban bemutatott színházi előadások.
Újdonságnak számít, hogy a hagyományos, televízióban sugárzott rendezői változat mellett a csatorna honlapján is meg lehetett tekinteni a színdarabot. Az interneten a nézők további három kamerabeállításból válogathattak. Az ilyen, szakszerűen előkészített, színvonalas bemutatók médiaközvetítésében a szakma a színház népszerűsítésének módját látja. A tavaly ősszel bemutatott első élő előadás, Peter Quilter Mennyei! című darabja nagy médiaeseménynek számított. Csaknem 2,8 millió nézőt vonzott a képernyők elé, ami felér a lengyel futballcsapat mérkőzéseinek vagy a legnépszerűbb sorozatok nézettségével.

Colas darabját a tévészínház varsói stúdiójának színpadán mutatták be, közönség jelenlétében. Az előadást másfél éve játssza az egyik fővárosi teátrum. A szakmai kritika a nagyszerű szereposztásért (Piotr Fronczewski és Wojciech Pszoniak) és rendezésért (Maciej Englert) dicséri. Fronczewski és Pszoniak az idősebb nemzedék legismertebb és legnépszerűbb színpadi, illetve filmszínészei. Mindketten a legnevesebb lengyel színházakkal szerződtek, és nem egyszer együtt is szerepeltek, mozgóképben is.

Colas színdarabja két korosodó, elfeledett, de a színpadra visszavágyó színész keserű, nem ritkán humoros, összetűzésekkel teli beszélgetését rögzíti. A férfiak egy szerzői előadással kívánnak visszatérni a színpadra, hogy visszaszerezzék hírnevüket. Elkeseredett vállalkozásukkal méltóságukat próbálják megmenteni, miközben az életről, a magányról és az öregségről perlekednek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X