nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rendszámmisztika
Sértő vagy vicces?

Missouri államban egy nő úgy gondolta, sértő üzenetet lehet leolvasni a rendszámtáblájáról. Így megkereste a hatóságot, és addig bizonygatta igazát, amíg új táblát nem kapott.

nyest.hu | 2013. december 15.
|  

Írtunk már arról, hogy az ember hajlamos ott is értelmet, mintázatot keresni, ahol nincs vagy nem kell. FOS-169, LUK-698, SEX-444 – ugye Ön is mosolyodott már el ilyen vagy ezekhez hasonló rendszámtáblákon? Egy alap angol szókinccsel pedig még többet mulathatunk az utcán rendszámtáblákon hárombetűs szavakat, rövidítéseket keresve: LOL, OMG, WTF, ASS, GAY stb. Missouri államban egy autótulajdonos azonban nem volt vicces kedvében, amikor megkapta az új rendszámtábláját – számol be a különös esetről a Yahoo! News.

Az új táblán a következő jelzés szerepelt: WHO R8X, amit a viccesebb kedvű közönség whore eight times-ként olvashat össze, ami körülbelül magyarul annyit tesz, hogy ’kurva nyolcszor’. Ráadásul, ha a táblán fölötte levő állami szlogennel (Show Me State; ’mutasd nekem az államot’) egybeolvassuk, akkor komplett üzenetet kapunk: show me state whore eight times, azaz ’mutasd meg az állam kurváját nyolcszor’.

Az inkriminált rendszámtábla
Az inkriminált rendszámtábla
(Forrás: news.yahoo.com)

Az autó és az új rendszámtábla nem éppen boldog tulajdonosa, Deb Levy azt mondja, ujjal fognak rá mutogatni a rendszámtábla miatt: „Nicsak, ott meg egy ...” – és ez sértő számára. Lánya, Abigail is úgy érzi, hogy anyjának igaza van, nem jó ötlet egy ilyen rendszámú autót vezetni. Éppen ezért Deb le is szerelte a rá nézve sértőnek talált táblát, és a régit tette a helyére. Persze az új táblát is magánál tartja – hogy egy esetleges rendőri ellenőrzésnél ne legyen gondja.

Ezzel egy időben panasszal fordult az illetékes hatósághoz az új rendszámtábla ügyében – újat igényelve, mondván, hogy a jelenlegi sértő. Erre azt a választ kapta, hogy a cserének semmi akadálya, de fizetnie kell érte 17 dollárt. Ez persze egyáltalán nem nagy összeg, de Deb szerint itt nem a pénzről van szó... Amikor megmutatta a hatóságnak a táblát, azok tiltakoztak, hogy a whore-t (’kurva, szajha’) nem lehet kiolvasni, hiszen a táblán csak a who (’ki’) szó szerepel helyesen leírva. A rendszámtábla tehát teljesen rendben van – szerintük.

Sok vicces rendszám van...
Sok vicces rendszám van...
(Forrás: kecskefeszek.net)

Végül Deb a nyilvánossághoz fordult; így egy tévétársaság segítségével sikerült elérnie a hatóságnál, hogy díjmentesen cseréljék ki a rendszámtábláját. „Hálás vagyok a médiának, hogy felkarolta az ügyemet, de elég szomorú, hogy egy ilyen akcióra van szükség ahhoz, hogy ilyen egyszerű dolgokat el lehessen intézni” – mondta el Deb.

Forrás

Driver offended by “WH0 R8X” license plate

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Annie 2013. december 15. 14:08

"elég szomorú, hogy egy ilyen akcióra van szükség ahhoz, hogy ilyen egyszerű dolgokat el lehessen intézni”

Csak én értelmeztem úgy a szöveget, hogy ha kifizeti a 17 dollárt, akkor azonnal lecserélik?

4 El Vaquero 2013. december 15. 12:54

Ez a jenki állampolgár nagyon ráért. Addig állt volna fél lábon, míg én új rendszámot adok neki...

Egyébként meg sokan örülnének egy ilyen könnyen megjegyezhető, poén rendszámnak.

3 szigetva 2013. december 15. 10:25

A „show me state” (más helyen „show-me state”) inkább azt jelenti: ’a mutasd-meg-nekem állam’ (a state nem a show tárgya, hanem a show-me az ő jelzője). www.sos.mo.gov/archives/history/slogan.asp

2 szigetva 2013. december 15. 10:25

A „show me state” (más helyen „show-me state”) inkább azt jelenti: ’a mutasd-meg-nekem állam’ (a state nem a show tárgya, hanem a show-me az ő jelzője). www.sos.mo.gov/archives/history/slogan.asp

1 Sultanus Constantinus 2013. december 15. 09:50

Nem normális... erre mást nem lehet mondani.

Még ha valóban egy olyan rendszám lett volna, mint mondjuk az ASS- vagy GAY-, akkor érthető lenne, de ebbe a rendszámba tényleg csak egy elmebeteg amerikai képzeli bele azt, amit nem jelent.

Információ
X