nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tilos menet közben SMS-ezni

Megbüntetik a gyalogosokat egy amerikai városban, ha az utcán menet közben szöveges üzeneteket írogatnak telefonjukon.

MTI | 2012. május 15.
|  

A New Jerseyben lévő Fort Lee lakosait bírságolják meg rendőrök, ha SMS-ezés miatt nem figyelnek arra, hogy merre mennek, és hova lépnek. A szigor célja a balesetmegelőzés. Az idén eddig már több mint húsz SMS-ező gyalogost ütöttek el autók a városban.

A menet közbeni írásos „szövegelés” tilalma hat hete lépett életbe, eddig 117 gyalogost bírságoltak meg, a büntetés felső határa 85 dollár (17 ezer forint) – adta hírül a brit Metro újság.

A New York-i Egyetem tudósai egyébként vizsgálták is már az SMS-ezés „gyalogoseltérítő” hatását. Mobiltelefont nyomtak kísérleti alanyaik kezébe, akiknek azt bámulva kellett gyalogolniuk egyenes vonalban. Az alanyok egyik felének írnia is kellett, a másiknak csak tilos volt felpillantani a telefonról. Az író csoport tagjai 60 százalékkal gyakrabban tértek le az egyenes útról.

Vannak már olyan mobiltelefonok, amelyek kamerájuk révén kijelzőjük felső felén mutatják az utat az SMS-ezőknek, de elég szűklátókörűen. Fort Lee-ben még ezeket sem ajánlott használni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Nyenyi 2012. május 16. 11:12

Lenne benne ésszerűség, ha nem csak a szöveges üzenetet írókra terjedne ki a hatálya, hanem azokra, akik egy időtartamnál többet - 10-20-30 mp - foglalkoznak egyfolytában a rádiótelefonukkal (vagy bármi figyelemelvonó "kütyüvel") gyaloglásuk közben. Mert hogyan is lehetne bizonyítani, hogy pont akkor szöveges üzenetet írt valaki és nem a telefonkönyve vagy a naptára bejegyzéseit javítgatta (vagy mondjuk játszott)?

Információ
X