nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rosszul megy a kisebbségi nyelvű napilapoknak

A túlélésért küzdenek a kisebbségi és regionális nyelvű napilapok az Európai Unióban – állapították meg az Európai Parlament kisebbségügyi frakcióközi munkacsoportjának e témával foglalkozó, legutóbbi találkozóján a csoportot elnöklő Gál Kinga (Fidesz) pénteki közleménye szerint.

MTI | 2011. október 3.
|  

A csoport a Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Európai Egyesületének (MIDAS) delegációját is fogadta az ülésen. A kolozsvári Szabadságot, a nagyváradi Bihari Naplót, és a pozsonyi Új Szót is tagjai közt tudó egyesület elnöke, a dél-tiroli Toni Ebner előadásában hangsúlyozta: az anyanyelven való tájékozódás lehetősége alapvető fontosságú a nemzeti és nyelvi kisebbségek számára, ennek biztosítása azonban egyre nehezebb.

Elmondta: nemcsak a gazdasági válság és az ebből eredő csökkenő reklámbevétel nehezíti a fennmaradásukat, valamint a minőségi munka elkészítését, hanem az előfizetők csökkenő száma is.

Sok esetben elérhetetlen emellett a minőségi anyanyelvű újságíróképzés.
Gál Kinga a vita után kijelentette: biztosítani kell a kisebbségi nyelvű sajtó fennmaradását és meg kell találni támogatásának uniós lehetőségeit, egyben felajánlotta támogatását és együttműködését a kérdésben – áll a Brüsszelben kiadott közleményben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X