nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erkölcsi okokból számolják fel a legnépszerűbb bulvárlapot

Vasárnap jelenik meg utoljára a súlyos etikai botrányba keveredett legnagyobb hétvégi brit bulvárlap, a News of the World.

MTI | 2011. július 8.
|  

Az e címmel 168 éve létező vasárnapi tömeglap bezárását csütörtök este jelentette be Londonban a News International kiadócég elnöke, James Murdoch, a kiadót birtokló globális médiabirodalom, a News Corporation vezetőjének, Rupert Murdochnak a fia.

A teljesen váratlan és rendkívüli döntés előzményeként a héten kiderült, hogy a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

A News of the World az eddigi adatok szerint a gyermek eltűnését követő napokban nyomozta ki illegális módszerekkel a mobiltelefon kódját, és sztori reményében rögzítette az aggódó szülők és barátok hívásait.
A konkurens brit lapok által feltárt, hatalmas társadalmi és politikai felháborodást kavaró ügy néhány nap alatt az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult. Ráadásul a botrány egyre nagyobbra duzzad: a lapot most már azzal is vádolják, hogy két másik meggyilkolt kislány szüleinek, a 2005. július 7-ei, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak szeretteinek, valamint az iraki és az afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta az elmúlt években, szintén exkluzív értesülések reményében.

A felháborodás mértékét jelezte, hogy a brit parlamentben a héten rendkívüli vitanapot szenteltek az ügynek, pedig a londoni törvényhozásban ez igen ritkán, általában csak országos vagy nemzetközi horderejű politikai fejlemények esetén történik. A vitanapon David Cameron miniszterelnök „gusztustalannak” nevezte a News of the World eljárását, és közölte, hogy nagyszabású rendőrségi vizsgálat indult a telefonlehallgatási ügyben.

James Murdoch a News of the World bezárását bejelentő csütörtöki nyilatkozatában „embertelen” módszernek minősítette a telefonfeltöréseket - jóllehet hivatalosan továbbra sem ismerte el, hogy a többi lap riportjaiban szereplő cselekmények valóban megtörténtek -, és közölte, hogy az ilyen eljárásoknak „nincs helyük” a Murdoch-féle sajtó- és médiacsoportban.

A vasárnap megjelenő utolsó News of the Worldben nem lesznek hirdetések, és a példányok értékesítési bevételeit teljes egészében jótékonysági célokra fordítják.

Reklámokból a lap amúgy sem tudott volna sokat közölni, mivel a hatalmas botrány hatására a legnagyobb rendszeres hirdetők - köztük a Ford autógyár, a Sainsbury's szupermarket-hálózat és az Npower országos lakossági energiaszolgáltató - sorra mondják vissza a News of the Worlddel kötött több millió fontos hirdetési megállapodásaikat.
A lap kétszáz alkalmazottjának sorsáról a News International egyelőre csak annyit közölt, hogy a cégcsoporton belül más munkahelyeket ajánlanak fel nekik.

Rupert Murdoch nagy-britanniai sajtó- és médiakonglomerátumába jelenleg - a most megszűnő News of the World mellett - a The Sun, a The Times és a The Sunday Times című lapok, valamint a Sky médiacsoport egy része tartozik.

A The Sun a News of the World hétfőtől szombatig megjelenő testvérlapja, de külön szerkesztőséggel működik. A kiadócég csütörtökön nem erősítette meg azokat a találgatásokat, hogy a News of the World megszűnésével a The Sun heti hét napon át megjelenő napilappá válik, kitöltve a bezárt vasárnapi testvérlap által hátrahagyott piaci űrt.

A News of the World bezárásának hírét kormánykörökben kétségekkel fogadták. Kenneth Clarke igazságügyi miniszter a BBC-nek nyilatkozva csütörtökön úgy vélekedett, hogy a lapot „majd úgyis átnevezik”, és más címmel megjelentetik.

A News of the Worlddel mindenesetre a világ legnagyobb vasárnapi bulvárlapja tűnik el a piacról. Az újság átlagosan 2,7 millió példányban jelent meg minden héten, és hozzávetőleg 8,5 millió olvasóhoz jutott el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 doncsecz 2011. július 8. 16:58

Hát messze túl megy az etikai vétségen. Ocsmány, undorító, hírhajhász, pénzéhes dolog volt ez ami valóban bűncselekmény kategóriájába tartozik. Azzal, hogy törölgették az üzeneteket a lány telefonjáról avégett, hogy még "több információ" birtokába jussanak a rendőrség és a szülők még reménykedtek, hogy a lány még él és gondoljunk csak bele mit érezhettek akkor, amikor ezt megtudták.

5 El Mexicano 2011. július 8. 12:34

Hát nem tudom, de ha ez tényleg megtörtént, akkor én nem "erkölcsi okoknak" nevezném, hanem bűncselekménynek. Ezek után viszont teljesen érthető a döntés.

4 peripetia 2011. július 8. 12:23

@Fejes László (nyest.hu): A celebekről pedig szó se essék, mert ők kéjesen szeretik, ha a magánéletükben vájkálnak, még akkor is, ha a "hír" nem igaz, de legalább jelen vannak a nyilvánosságban.

3 Mekegő 2011. július 8. 11:54

örülök, hogy csak velük van bajod, bár ez így elég álnaiv kommentre sikeredett.

2 Fejes László (nyest.hu) 2011. július 8. 11:54

@peripetia: "A nyugati demokráciának még is van ereje, kilöki magából legalább a fő szennyet." Nos, egészen addig, amíg a cleebek magánéletében turkáltak, nem zavart senkit. Amikor az olvasók rájöttek, hogy akár ők is az újság érdeklődésének középpontjába kerülhetnek, és utánuk is szaglászhatnak, akkor hirtelen feltámadt az erkölcsi érzékük... Hagy ne hatódjunk meg...

1 peripetia 2011. július 8. 11:45

A nyugati demokráciának még is van ereje, kilöki magából legalább a fő szennyet. A magyar "demokrácia" termeli a fő szennyeket, lásd orbán, kósa,szájjártató stb. és azok meg vígan szennyeznek tovább..

Információ
X