nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Romániában a bírók lehetnek kettős állampolgárok

Romániában nem tiltják a bíróknak, hogy a román állampolgárságon kívül más állampolgársággal is rendelkezzenek – hangoztatta kedden a román Legfelső Bírói Tanács.

MTI | 2011. október 5.
|  

A testület azt követően nyilvánított véleményt, hogy egy magyar állampolgárságért folyamodó sepsiszentgyörgyi bírónő kérdéssel fordult a testülethez.

Codreanu Melinda sepsiszentgyörgyi bírónő azért kereste meg a szakmai testületet, mert igényelni akarja a magyar állampolgárságot, és Romániában ugyan nem tilos kettős állampolgároknak állami posztot vagy tisztséget betölteniük, meg akart bizonyosodni arról, hogy utólag sem éri majd hátrány.

A tanács kimondta, hogy a bírói munka végzésében nem jelent akadályt a kettős állampolgárság. A Mediafax román hírügynökség által ismertetett döntés felidézte: Romániában az alkotmány 2001-ben még kimondta, hogy csak román állampolgárságú személyek tölthetnek be állami tisztséget és funkciót. Az 1992-es bírósági szabályzat is ugyanezt a feltételt határozta meg.

2003-ban azonban – mint a Mediafax írta – módosították a román alkotmányt, így a most is hatályban lévő szövegből törölték azt a részt amely kimondta, hogy csak román állampolgárságú személy tölthet be állami tisztségeket és funkciókat. Az alaptörvény jelenleg csak annyit mond ki, hogy a szóban forgó tisztségek és posztok elfoglalásához román állampolgársággal és romániai lakhellyel kell rendelkezni.

2004-ben elfogadtak egy törvényt is, amely az alkotmányhoz hasonlóan szabályozta a bírák esetében a funkció betöltéséhez szükséges feltételeket. Ez a jogszabály hatályon kívül helyezte az 1992-es szabályzatot, amely még korlátozta a kettős állampolgársággal rendelkező személyek jogait.

A bírói tanács nyomatékosította, hogy jelenleg a román törvénykezésben nincs olyan rendelkezés, amely kifejezetten tiltaná a kettős állampolgároknak, hogy bíróként dolgozhassanak Romániában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X