nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Roma kulturális fesztivál az A38-on

Kiállítás, filmvetítés és koncertek is színesítik a Pláj / Part elnevezésű roma művészeti fesztivál programjait március 21-én és 22-én az A38 Hajón.

MTI | 2012. március 18.
|  

Fotókiállítás nyílik március 21-én Chachipe Diák címmel. A március 26-ig látogatható tárlaton a 2008 novemberében a Nyílt Társadalom Alapítvány és az OSA Archívum által meghirdetett pályázat győztes képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A Chachipe elsődleges célja az volt, hogy szakítson a roma közösségek és a roma kultúra sztereotip bemutatásával és azokat új, művészileg is értékes formában ábrázolja – közölte a szervező az MTI-vel.

Kővári Borz József  Vándormozi című filmjét is levetítik március 21-én. A Vándormozi csapata tizenegy éve járja az országot, hogy a hátrányos helyzetű településeken és kis falvakban filmes-zenés programokat szervezzen. Így olyan helyeken biztosítja a közösségi filmnézés élményét, ahol évekkel, évtizedekkel ezelőtt megszűnt a mozi vagy talán sosem volt. A stáb visszatért néhány helyszínre, hogy kiderítse, mi történt az évek alatt.

Este koncertek szórakoztatják az érdeklődőket: a Romano Drom anyanyelven énekelt tradicionális oláh cigány dalokat szólaltat meg modern felfogásban, társzenekarként Erdély egyik hagyományőrző zenekara, a Palatkai Banda lép fel.

A fesztivál második napján, március 22-én a kortárs cigányzene egyik legkarakteresebb képviselője, a paszabi Parno Graszt látványos produkcióját láthatja a közönség. Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő. Fellép a magyarországi oláh cigány zenét játszó Romengo is: muzsikájukat a hagyományok tisztelete és a megújulás jellemzi, repertoárjukban nemcsak a családi körben tanult és gyűjtött, hanem saját szerzemények is szerepelnek.

A roma művészeti fesztivál célja, hogy a cigány kultúra átfogó bemutatásán keresztül elősegítse az etnikai párbeszédet, a kisebbségek elfogadtatását  és hozzájáruljon egymás alaposabb megismeréséhez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X