nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Finnugor kulturális főváros: Veszprém és Iszkaszentgyörgy

A finnugor népek összefogásának jelentőségét hirdetik azok a jövő évi programok, amelyeket Veszprém és Iszkaszentgyörgy a Finnugor Kulturális Főváros cím birtokosaként rendez – közölte Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere (FIDESZ-KDNP) a cím elnyerésének hivatalos bejelentése alkalmából tartott veszprémi sajtótájékoztatón.

MTI | 2015. augusztus 8.
|  

Az alpolgármester elmondta, hogy a jövő év során több tucat program várja majd a látogatókat Veszprémben, köztük számos kulturális, gazdasági, illetve oktatással kapcsolatos rendezvény. Kiemelte a jövő nyárra tervezett Finnugor népek hetét, amely során az észt, a finn és a magyar kultúrával, zenével és gasztronómiával ismerkedhetnek majd a látogatók. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a cím történetében még nem volt példa magyar győzelemre, hozzátéve, hogy a két nyertes település közösen szervezi majd a programjait. A város 10 millió forinttal támogatja a programsorozatot, a forrásokat majd pályázati lehetőségek kiaknázásával lehet bővíteni – fogalmazott Némedi Lajos.

Waliduda Dániel iszkaszentgyörgyi projektkoordinátor hozzátette, hogy az „ifjúság, a békés együttélés és a remény” lesznek programjaik fő üzenetei, melyeket a kisközösségi értékekre építve, Veszprémmel együttműködve kívánnak megvalósítani. A rendezvénysorozatot a település Veszprémhez hasonlóan 10 millió forinttal támogatja.

Lengyel Zsolt, a Pannon Egyetem Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetének professzora elmondta, hogy a „finnugor folklorisztikus alapok” tisztelete és felelevenítése mellet a cél az, hogy a nemzetek közti kapcsolatok újabb tartalommal is feltöltődjenek. Ezt szolgálja majd például a finnugor rektorok konferenciája, a tudományos tanácskozások, a zenei programok és kiállítások. A tervek között szerepel az is, hogy a veszprémi expóra meghívják a finn vállalkozókat – fűzte hozzá.

Szoboszlai András, a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület elnöke arról beszélt, hogy szimbolikus jelentősége van a kettős győzelemnek, hiszen a 2045 fős Fejér megyei kistelepülés és Veszprém más-más értékeket adhat az együttműködéshez, ám így lesz teljes a siker. „Nem az a célja a rendezvénynek, hogy ráerőszakoljuk az emberekre a finnugor rokonságot, hanem az, hogy, megértsük: nem lehet egyedül élni a világban” – hangsúlyozta Szoboszlai András.

A Finnugor Kulturális Főváros címet elsőként az udmurtok által lakott oroszországi Sztarije Bigi viselte 2014-ben, idén pedig az észtországi Obinitsa a finnugor kulturális főváros, ahol főként az észt egyik nyelvjárásának tekinthető szetu nyelvet beszélő kisebbség él.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X