nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Több mint negyven film a második Cigány Filmfesztiválon

Ismét megrendezik a Cigány Filmfesztivált; a ma, hétfőn kezdődő és december 11-ig tartó rendezvénynek a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Ház, a Napház (volt Nap Mozi) és az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont.

MTI | 2010. december 6.
|  

Buslig Eszter, a fesztivál egyik szervezője az MTI-nek elmondta: amellett, hogy bemutatják a magyar és az egyetemes cigány kultúra értékeit, a második seregszemle programjával a különböző származású emberek közötti azonosságot szeretnék hangsúlyozni.

A fesztivál ötletgazdái, Kalla Éva és Sós Mária arra törekedtek, hogy olyan programot hozzanak létre, amelyben a magyarországi és az európai cigány kultúra értékeinek bemutatása az elsődleges cél, másrészt a kisebbségi és a többségi társadalmi csoportok közötti párbeszéd elősegítése. A mustrát a műfaji sokszínűség jellemzi, Macskássy Katalin animációs filmjétől kezdve, sok kiváló dokumentumfilmen át Guy Ritchie Blöff című csavaros történetű játékfilmjéig.

A programokat tematikusan is csoportosították. Kedden oktatással kapcsolatos filmeket vetítenek, este fél 7-től pedig  „Integráció-szegregáció" címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést  a filmek témafelvetésével kapcsolatban.

Az oktatási blokkba olyan filmeket válogattak, mint Felvidéki Judit Zárt karokkal című alkotása, Pölcz Boglárka és Róbert Tanvilla – oktatási realiti című dokumentumfilmje vagy a Sorsod Borsod című alkotás Nagy Istvántól és Ruszkai Nórától.

„2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve, ezért szerdán külön napot szentelünk a témát körüljáró filmeknek" - mondta Buslig Eszter. Ezek közé tartozik Varga Ágota Porrajmos című alkotása, Szobolits Béla mozija, a Szolgálunk és vétünk, vagy Schiffer Pál filmje, a Fekete vonat. Szerdán este Jasmine Dellal amerikai filmrendezőnő izgalmas koncertfilmjét, a Kanyarog az út című mozit vetítik.

Péntek a zenei filmeké lesz, de más napokon is lehet majd ilyen témájú alkotásokat nézni. Levetítik többek között az Átok és szerelem című zenés filmballadát és Kőszegi Edit Szívmuzsikusok című dokumentumfilmjét, amely a józsefvárosi muzsikus cigányok történetét és jelenét mutatja be. Ferenczi Gábor és Sós Ági a Trio Midnight zenekar tagjai és családjaik életébe enged bepillantást,  de látható lesz Silló Sándor Parno Graszt című filmje, Sas Tamás Usti Opre – Éleszd a tüzet című mozija, a Balogh Kálmán cimbalmos, Snétberger Ferenc gitárművész és Boban Markovic trombitás közös produkciójából született alkotás, valamint Gát Balázs hagyományos, vidéki cigányzenész családokról szóló Zenészbúcsúztatója.

A kínálatot úgy alakították, hogy minden korosztály megtalálja a neki szóló filmet. Szombaton a kisebbekre számítanak, cigány tematikával kapcsolatos gyerekfilmeket lehet megnézni, például Dargay Attila rajzfilmjét, a Szaffit, valamint a Lolka-Bolka sorozat epizódjait.

A zenei és képzőművészeti programok mellett keddtől szombatig minden este beszélgetéseket tartanak a Kesztyűgyár Közösségi Házban, mások mellett Lengyel László politológus, Daróczi Ágnes etnográfus, Ignácz József újságíró, Andor Tamás operatőr, Spiró György író, Alföldi Róbert színész-rendező, Hajós András, Buffó Rigó Sándor, Szakcsi Lakatos Béla zenészek és Iványi Gábor lelkész részvételével.

A fesztivál megnyitóját hétfőn 18 órakor tartják a Kesztyűgyár Közösségi Házban, a nyitófilm Groó Diana Vespa című mozija lesz. Fellép a Szilvási Gipsy Folk Band, Bakács Tibor Settenkedő pedig Molnár Gábor fotókiállítását nyitja meg. A záró gála 10-én lesz, ekkor levetítik Gerebics Sándor Zappapest című koncertfilmjét, koncertet ad a Zappa Emlékzenekar és Szakcsi Lakatos Béla.

A szervező az MTI-nek elmondta: reményeik szerint a Cigány Filmfesztivál jövőre versenyfesztivállá válik, amelyre a világ minden tájáról lehet majd nevezni a témába illeszkedő filmekkel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X