nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Dokumentumfilm a magyar romákról

A magyar romák kanadai bevándorlásának okait vizsgáló húszperces dokumentumfilmet mutatott be a CBC kanadai közszolgálati televízió „The Nation” című műsora abból az alkalomból, hogy az ottawai kormány várhatóan még a héten közzéteszi azoknak a biztonságos országoknak a listáját, amelyek állampolgárainak menedékkérelmét nagy valószínűséggel vissza fogják utasítani.

MTI | 2012. december 15.
|  

A filmben, amelynek több megszólalója azt állította, hogy a romák szempontjából Magyarország aligha tekinthető biztonságos országnak, felvételeket mutatott a Jobbik, a Magyar Gárda és más szélsőséges szervezetek cigányellenes megmozdulásairól.

Nahlah Ayed kanadai riporternő a kormány részéről Balog Zoltánt, az emberi erőforrások minisztert szólaltatta meg, aki hangsúlyozta, hogy a jelenlegi magyar vezetés betiltotta a milíciákat, erőfeszítéseket tesz a romák integrálására. A narrátor szerint a miniszter „másokhoz hasonlóan azt mondta, meggyőződése szerint a romák nem azért mennek Kanadába, hogy az üldöztetés elől elmeneküljenek, hanem hogy pénzre tegyenek szert”. „Biztos, hogy lehetne többet is tenni – mondta a miniszter a riporter kérdésére –, de ennek a kormánynak a legfontosabb dolga az volt, hogy bevonja az Európai Uniót egy európai romastratégia kidolgozásába, mert ez egy európai probléma.”

A film kiemeli Mohácsi Viktória volt szabaddemokrata EP-képviselő kanadai menedékjogkérésének ügyét, amely megfogalmazása szerint próbára teheti Kanada bevándorlási politikáját (amely a narrátor szerint arra irányul, hogy – egyebek között – Magyarországot biztonságos országnak nyilvánítsa).

Mohácsi Viktória volt EP-képviselő elmondta: azért kért tavaly menedéket Kanadában, mert azután, hogy kifogásokat emelt a romagyilkosságok lassú felderítésével kapcsolatban, fenyegetéseket kapott és biztonságba kellett helyeznie a családját. A narrátor szerint lépésében ennél is súlyosabb indíték volt az, hogy Mohácsi szerint az előző magyar kormány úgy döntött, eltitkol a gyilkosságokkal kapcsolatos információkat és azokat 80 évre titkosítja, „mert azok egyesek szerint összefüggésbe hozhatnak néhány állami tisztségviselőt a gyilkosokkal”.

Az erősen felindult Mohácsi elmondta: 15 év börtönt kockáztatna, ha ezekről az ügyekről beszélne és attól tart, hogy a magyar titkosszolgálat „hosszú keze” Kanadában is utána nyúlhat. „De ha senki sem beszél erről, akkor ez tovább fog folytatódni. Nem akarom, hogy az enyémek olyan helyzetbe kerüljenek, amelyben megölhetnek bennünket” – mondta a riportban sírással küszködve, hozzátéve: abban reménykedik, hogy mind a kanadai, mind a magyar kormány tudatára ébred a veszélynek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Pesta 2012. december 15. 16:57

Csak az egyik világlátott kanadai hozzászólását idézem:

I am not Hungarian but I have been traveling to Hungary for over 35 years. I have spent the equivalent of several years there over this period of time. It is absolutely absurd that Roma are seeking refugee status in Canada. Of course there are people in Hungary who do not like the Roma. There are thousands of people in Canada who do not like Aboriginals. Perhaps the Aboriginals should seek refugee status in Hungary!

I can state unequivocally that in Hungary the Roma are treated as well, or better than, the Aboriginals in Canada.

As other readers have pointed out, there are dozens of potential refugee havens in the vicinity of Hungary, if there were valid reasons to seek refugee status. There are not. The rule of law is alive and well in Hungry. There is no systemic discrimination. I have seen Roma villages demolished because they were a virtual cesspool. I have then seen the state build new homes for the Roma, and then I have watched as these new communities descend into chaos and decay.

1 Pesta 2012. december 15. 16:34

Milyen érdekes, hogy a világlátott kanadaiaknak is megvan a valós európai tapasztalatuk.

Amit a mindennapi tapasztalaton túl hozzá lehet tenni, az az, hogy töméntelen mennyiségű pénzt öltek már az „integrációba". Nem ír róla a cikk, hogy ennek jó része épp a Mohácsi Viki-féle politikusok zsebében tűnt el. Talán az ő angolos távozásának az okait is inkább itt kell keresni.

Információ
X