nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tanulják, mert nehéz és nem kötelező
Rekordszámú brit kamasz nem tanul idegen nyelvet

Rekordszámú brit tanuló hagyja el úgy az iskolát, hogy nem tanul meg egyetlen idegen nyelvet sem; az adatok szerint a francia és a német nyelv iránti érdeklődés a mélyponton van.

MTI | 2012. január 27.
|  

A brit oktatási minisztérium napokban közzétett jelentése szerint közel 380 ezer tinédzser nem tett tavaly nyáron az alsó középfokú szintnek megfelelő (GCSE) nyelvvizsgát. A 14 és 16 éves korosztály körében ennek a vizsgának az elbliccelése megduplázódott a kilencvenes évek vége óta - értesült a BBC online hírszolgálat.

Különösen a francia és a német nyelvből tett vizsgák száma esett vissza, amelyek korábban hagyományosan a legnépszerűbbek voltak az idegen nyelvek közül.

A munkáspárti kormány engedélyezte először 2004-ben, hogy a 14 évesek maguk dönthessék el, tanulnak-e nyelveket. A lehetőség nyomán meredeken zuhant a nehéz tárgynak tartott nyelveket tanuló kamaszok száma.

A jelenlegi kormány úgy akarja megfordítani a folyamatot, hogy külön jutalomban részesíti azokat a diákokat, akik angolból, matematikából, a természettudományos tárgyakból, egy idegen nyelvből és történelemből vagy földrajzból jó osztályzattal végeznek. A nyelvtanulás visszaesését azonban ez sem képes megállítani, ezért az a megoldás is felmerült, hogy ismét kötelező vizsgatárggyá tegyék a nyelveket.

A brit állami iskolákban csupán a tanulók 38,6 százaléka tett tavaly nyáron GCSE-vizsgát idegen nyelvből, míg 2010-ben 40,1 százalék. Franciából közel 155 ezren vizsgáztak, 12 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban, a németből vizsgázók száma pedig egy év alatt 13 százalékkal esett vissza hatvanezerre. A spanyol nyelvből vizsgázó 66 ezer tanuló 2,5 százalékkal kevesebb volt a 2010-es évihez képest.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Gaboras 2012. február 5. 00:15

Ehhez képest a mai magyar felnőttek hány százaléka beszél idegen nyelvet? Nekünk vajon összejönne ez a 40 százalék?

1 gorilla 2012. január 28. 11:55

Ahhoz képest, hogy lényegében nincs rá szükségük és kis túlzással hobbiból csinálják, a 40% egész sok.

Információ
X