nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gátlásos szülők miatt nem tanul nyelvet a gyerek

De szép is lett volna megtanulni németül! – sóhajt az apuka. Aztán mégsem biztatja csemetéjét a nyelvtanulásra: hiszen nem tudna segíteni neki.

nyest.hu | 2010. február 8.
|  

Igyekezet ide vagy oda, a szülőknek bizony nem mindig sikerül eléggé ösztönzően hatni a csemetéikre, ha nyelvtanulásról van szó. Ezt a brit felmérések is igazolják: Nagy-Britanniában ugyanis a szülők körülbelül egyharmadának nem sikerül rábeszélnie középiskolás korú gyermekét, hogy idegen nyelvet tanuljon, számol be a Telegraph.

Ennek persze több oka lehet – a National Centre of Languages (Nemzeti Nyelvi Központ) egyik tanulmánya érdekes adatokat közöl: a szülők majd' egynegyede például saját bevallása szerint nem tud megfelelő segítséget és hátteret biztosítani gyermekeinek a nyelvtanulásban. Ez már önmagában is megnehezíti a diákok dolgát, vélik a szakértők. Ehhez pedig még hozzájön az is, hogy a szülők sokszor nem is lelkesítik túlságosan a gyerekeket – az alapfok feletti szintű idegennyelv-ismeretre a szülők egyharmada nem is igen biztatja csemetéjét.

A helyzet ugyanakkor ellentmondásos: azok a felnőttek, akik csupán egy nyelvet beszélnek, általában intelligensebbnek tartják a több nyelvet ismerőket. Sőt sokan számolnak be arról, hogy bánják, amiért nem tanultak meg iskoláskorukban más nyelveket.

A Nyelvi Központ szóvivője szerint érthető, hogy a szülők nem tudnak minden tárgyból segítséget nyújtani a gyereküknek, elvégre nem érthetnek mindenhez. Csakhogy az idegennyelv-ismeret érdekében érdemes lenne félretenniük a saját gátlásaikat, és tenni valamit azért, hogy gyerekeik ne bánkódjanak majd az elszalasztott nyelvtanulási lehetőségen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X