nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem túl népszerűek az idegen nyelvek Angliában

Soha nem látott mélységben van az idegen nyelveket emelt szinten tanulók száma Angliában. Az eddigi legnépszerűbb tantárgyakat hirtelen hanyagolni kezdték a tanulók. Ez jelenti vajon az idegen nyelvek halálát az iskolákban?

nyest.hu | 2011. augusztus 23.
|  

Az angol középiskolák igen csak bajban vannak az idegennyelv-tanulást illetően. Óra az lenne, csak vizsgázó van kevés. A mostanában napvilágra került vizsgaadatokból kiderült, hogy mindössze 13 196 tanuló próbálkozott meg emelt szintű francia vizsgával, ami öt százalékkal kevesebb, mint az előző szemeszterben. A németből vizsgázók száma hét százalékkal csökkent, 5 166 volt idén, így a német jelenleg az egyik leggyorsabban hanyatló tantárgy Nagy-Britanniában.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy azoknak a diákoknak a száma, akik a valaha legnépszerűbb tantárgyakat tanulják, húsz év alatt a felére csökkent. Az előző évek növekedése ellenére még a spanyolból vizsgázók száma is megrekedt idén 7600-nál.

Az angol állami iskolarendszerben a kötelező középiskolai tanulmányok az ún. GCSE (General Certificate in Secondary Education) vizsgával zárulnak le. Ezután a diákok folytathatják a tanulmányaikat a felső középiskolai szakaszban, aminek célja az egyetemre való felkészítés, és az ún. A-level (Advanced Level ’felsőfokú’) vizsgával záródik. Ez egyben egyetemi felvételi is.

Christine Blower, a brit National Union of Teachers (Pedagógusok Nemzeti Szakszervezete) főtitkára a munkáspárt azon intézkedését hibáztatja, hogy az idegen nyelveket a középfokú oktatásban kötelezően választható tantárgyakká minősítette. Blower sürgetné a kormányt, hogy álljon elő valami megoldással arra, hogy minden diák legalább egy modern idegen nyelvet megtanuljon.

De nem csak a nyelvek, más tantárgyak népszerűsége is komoly csökkenésnek indult idén. Az emelt szintű testnevelés, üzleti tanulmányok, kritikus gondolkodás, a dráma és művészetek a tíz leggyorsabban hanyatló tárgyak között szerepeltek.

Köze lehet a nyelvek és a fenti tantárgyak elhanyagoltságához annak, hogy egyre több diák választja az úgynevezett extended project nevű képzést, amihez egy szabadon választott témáról kell esszét írniuk, és elvégzésével az A-level felével megegyező képesítést kapnak. Sőt, ez a képzés nagyon jó előkészítője az egyetemi tanulmányoknak.

Forrás

The Telegraph: A-level results: number of languages students falls to new low

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Nước mắm ngon quá! 2011. augusztus 24. 05:31

@Pesta: Ez legyen az ő bánatuk!

1 Pesta 2011. augusztus 23. 18:25

Nem csak az idegen nyelvek, hanem az idegenek sem...

Információ
X