nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Országos középiskolai diákszervezet alakult

A felsőoktatás átfogó reformját, változások felmenő rendszerben történő bevezetését, a 2011-es keretszámok visszaállítását és pénzügyi hátterének biztosítását, illetve a tankötelezettség 18 éves korra történő visszaállítását követelik.

MTI | 2013. január 21.
|  

Középiskolai Hálózat (KIHA) létrehozásáról döntöttek az I. Országos Középiskolai Fórum résztvevői szombat délután Budapesten. A Baross Gábor szakkollégiumban tartott fórumon a részt vevő mintegy száz-százötven diák arról is határozott, hogy a KIHA pártokon kívül minden demokratikus szervezettel együttműködik. A vidéki és fővárosi diákok döntöttek még arról, hogy csatlakoznak a Hallgatói Hálózat azon ultimátumához, amelyet a szerveződés korábban követelései kapcsán február 8-i határidővel a kormányhoz intézett.

A diákok elé eredetileg egy 11 pontos nyilatkozatot is terjesztettek, de végül ebből csak 3 pontot fogadtak el. Az elfogadott pontok szerint követelik a felsőoktatás átfogó reformját, és azt, hogy a felsőoktatásban történő változásokat felmenő rendszerben vezessék be. Követelik továbbá, hogy állítsák vissza legalább a 2011-es keretszámokat, és biztosítsák a pénzügyi hátteret. Követelik a közoktatás átfogó reformját is, és a tankötelezettség 18 éves korra történő visszaállítását.

Ezt követően a többi pont megtárgyalása helyett hosszas, ellentmondásokkal teli vita alakult ki, és a folyamatosan fogyatkozó létszámú résztvevők arra jutottak, hogy a Facebookon külön oldalt hoznak létre, ott beszélik át részletesen a követeléseiket. Az összegyűlt véleményeket munkacsoportokban tervezik összefésülni.

A felszólaló pécsi és szegedi középiskolások a korábbi tiltakozó akcióikat felidézve a többi között azt hangoztatták: ők a jövő, és az összefogásban rejlik az igazi erő. Közölték, eljött az idő, hogy egységesen felemeljék a hangjukat, békésen, határozottan mondják, nem akarnak „egyenfalván, egyenruhában masírozva egyeniskolákba” járni.

Piróth Kinga, a fővárosi szervezők nevében azt mondta: alapvető céljuk, hogy középiskolai közösséget, az intézményeket összefogó szervezetet hozzanak létre. Úgy érzik, jelen pillanatban Magyarországon az oktatásügy sok sebből vérzik – fogalmazott. A rendezvényen megjelent Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, és a Hallgatói Hálózat több tagja is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X