nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Gelmkd: @mederi: A magyar nyelv úgy ragozó mint az indogermán vagy a germán, merthát germán nyelv ...
  2021. 01. 23, 11:47  Ismerd meg önmagad!
 • mederi: A maga szónak néhány jelentés tartalma: egyedül, segítség nélkül, saját. Példa mondatokban...
  2021. 01. 22, 21:08  Ismerd meg önmagad!
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Államosítják a gyakorlóiskolákat

A jövőben nem a felsőoktatási intézmények, hanem az állam fogja fenntartani a gyakorlóiskolákat is. A pletykák szerint már el is készült az erről szóló törvényjavaslat, bár ezt még nem hozták nyilvánosságra – írja a Magyar Narancs.

Edupress | 2012. június 29.
|  

Hetek óta tart a szóbeszéd a gyakorlóiskolák államosításáról, melynek a lap szerint az a célja, hogy kiterjesszék a közoktatás minden egyéb szegmensében is szorgalmazott központi, minisztériumi kontrollt, de ez bizonytalan pénzügyi helyzetet teremt és meggyengíti a szakmailag nagyon fontos kapcsolatot a felsőoktatás és a fogadóintézmények között.

Az első problémák még márciusban jelentkeztek, amikor kiderült, hogy az ELTE az őt ért megszorításokat kénytelen továbbterhelni gyakorlóiskoláira, felborítva költségvetésüket és bizonytalanná téve működésüket. A Radnóti Gimnázium gyűjtése miatt átmenetileg stabilizálódott a helyzet, de az érintett iskolák távlati finanszírozása továbbra is bizonytalan.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) június 20-án kelt állásfoglalásában, mely a gyakorlóiskolákról szól, a rektorok a kiszámítható finanszírozás garanciáit kérik a kormányzattól, de szóba hozzák a fenntartás kérdését is: „az állami és egyházi gyakorlóiskolák fenntartói az eddig bevált és jól működő gyakorlat szerint továbbra is a felsőoktatási intézmények” –olvasható a dokumentumban. Az állásfoglalás végén ugyanakkor a pénzügyi stabilitás biztosítása mellett azt kérik a rektorok, hogy a gyakorlóiskolák maradjanak a felsőoktatási intézmények fenntartásában. Egyes értelmezések szerint a levél megpróbált elébe menni a kiszivárgott döntésnek.

Gloviczki Zoltán megerősítette az információt. „A gyakorlóiskolák eddig is állami fenntartásúak voltak. Minden további velük kapcsolatos intézkedés az intézményvezetők tájékoztatása mellett történt és történik. A gyakorlóiskolák finanszírozása a közvetett egyetemi támogatás helyett valóban központi költségvetési irányból fog érkezni” – mondta el a helyettes államtitkár a Magyar Narancsnak. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X