nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Klebelsberg kezében az iskolák többsége

2013. január 1-jétől a köznevelési rendszer az állami fenntartás és a települési önkormányzati működtetés megosztásának elve szerint alakul át.

MTI | 2012. december 21.
|  

Az önkormányzatok többsége aláírta az iskolák állami fenntartásba vételéről szóló megállapodást az új fenntartóval, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel, kiemelve: ez országosan 1297 önkormányzatot érint, ahol székhely-iskola működik, és alig 1 százalékuk az, ahol a megállapodás még aláírásra vár. A közleményben felidézték, hogy a jogszabály szerint a köznevelés biztosítása állami feladat, ezért 2013. január 1-jétől a köznevelési rendszer az állami fenntartás és a települési önkormányzati működtetés megosztásának elve szerint alakul át.

Főszabályként a háromezernél kisebb lélekszámú települések iskoláinak működtetése automatikusan az állam kötelessége lesz, de ha azt az önkormányzat a bevételeiből képes finanszírozni, átveheti a feladatot.  A közlés szerint 83 kistelepülés nyilatkozott úgy, hogy az iskoláját a jövőben is maga akarja működtetni, amire 55-en kaptak engedélyt az oktatásért felelős minisztertől.

A háromezernél magasabb lélekszámú települések közül 227 nyilatkozott arról, hogy a működtetést is átadná az államnak. Közülük 120 vállalta, hogy hozzájárulást fizet az államnak iskolája működtetéséhez, a többi mégsem mondott le iskolája működtetéséről.

Az átadás-átvétel során kapott információk alapján a településeknek való segítségnyújtás megszervezése, a korábbi működtetési gondok megoldása (például a tüzelővásárlás) elkezdődött.  Rögzítették: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mindent megtesz azért, hogy a téli szünetet követően az intézményekben zökkenőmentesen folytatódjon az oktató-nevelő munka.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X