nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ombudsmani vélemény az Iskola-hálóról

Átláthatatlan volt a döntéshozatal, nem voltak rögzítve kiszámítható határidők, hiányzott a támogatási igények elutasításának részletes indokolása.

MTI | 2012. november 8.
|  

Az Iskola-háló pályázat elbírálásával kapcsolatos eljárás több vonatkozásban is kiszámíthatatlan, ellentmondásos - állapította meg Szabó Máté ombudsman, aki hivatalból indított vizsgálatot a tavalyi pályázatok ügyében. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel közleményben közölte: nem volt általánosan ismert az elbírálás rendjét szabályozó módszertani útmutató, átláthatatlan volt a döntéshozatal, nem voltak rögzítve kiszámítható határidők, lehetőség adódott szubjektív döntésekre, hiányzott a támogatási igények elutasításának részletes indokolása. A pályázatok elbírálása elhúzódott és ez ellehetetlenítette az előfinanszírozás részletekben történő folyósítását, továbbá nem volt biztosított az érdemi jogorvoslat – sorolta kifogásait Szabó Máté. Kiemelte: mindez sértette a gyermekekről való gondoskodás, valamint az esélyegyenlőség előmozdításának követelményét, a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményét, a pályázók tisztességes eljáráshoz való jogát.

Az ombudsman elengedhetetlennek tartja, hogy a pályázati eljárások során teljes körűen érvényesüljenek a jogállam alapvető normái. Különösen fontosnak nevezte Szabó Máté, hogy a közpénzek elosztásáról szóló döntések alapja és indokai minden érintett számára megismerhetők és egyértelműek legyenek. 

Szabó Máté kiemelte: az Iskola-háló pályázat célja, hogy az állam a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásával hozzájáruljon az oktatási rendszerben meglévő társadalmi különbségek csökkentéséhez.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X