nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hoffmann: „Fejtörést okozhat” a zárolás

Az államtitkár úgy látja: a felsőoktatási intézmények képesek kigazdálkodni a most elrendelt 7,33 milliárd forintos zárolást.

MTI | 2012. november 12.
|  

Az oktatási államtitkár szerint senki számára sem meglepetés, hogy „meg kell húzni a nadrágszíjat”, miután az Országgyűlés a napokban tárgyalt az ország eladósodásáról. Hoffmann Rózsa, aki erről a Népszabadság szombati számában megjelentekre reagálva nyilatkozott az MTI-nek, úgy látja: a felsőoktatási intézmények – ha nehézségek árán is – képesek kigazdálkodni a most elrendelt 7,33 milliárd forintos zárolást. Kiemelte, hogy a kormány azokon a területeken döntött kisebb-nagyobb összegek zárolásáról, amelyeknek a működését az elvonás nem teszi  lehetetlenné. Kifejtette: a felsőoktatás – ha nehézségek árán is – meg tudja oldani a helyzetet, túlzás működésképtelenséget emlegetni. Megjegyezte, hogy az intézmények ezeket az összegeket a saját bevételeikből pótolni tudják. „A jól gazdálkodó intézmények számára, bár természetesen fejtörést okoz, megoldhatatlan gondot nem jelent” – fogalmazott.

Hoffmann Rózsa kitért arra is, hogy az egyetemek saját bevétele – a költségvetési támogatáson túl – mintegy 270 milliárd forint, a zárolt összeg ennek mindössze kevesebb mint 3 százaléka, amely ésszerű takarékossági intézkedésekkel pótolható. Az oktatási államtitkár azt mondta: az az információ csak részben igaz, hogy az idén már több 10 milliárdot zároltak. A valóság az, hogy a tavalyi maradványt vették le az idei költségvetésből – mutatott rá.

Hozzátette: ez a most kialakult helyzet is azt igazolja, hogy a felsőoktatásnak mindinkább el kell mozdulnia az önfenntartóvá válás irányába. Emlékeztetett arra, a miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a hallgatók körében népszerű, magas színvonalú képzéseket nyújtó intézmények adósságát az önkormányzatokhoz hasonlóan átvállalja a kormány.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerint méltánytalan, hogy mintegy 7 milliárd forintot zárolnak a felsőoktatási intézmények idei költségvetéséből, miután az ágazat az idén már elszenvedett egy több tízmilliárd forintos forráselvonást. Mezey Barna a Népszabadság és a Magyar Nemzet szombati számában is hangot adott ezen véleményének.

A Népszabadságnak azt mondta: a zárolás különböző mértékben érintheti az intézményeket, a már adósságokkal küszködő egyetemekre, főiskolákra nem terheltek semmit, a hétmilliárd forintot azok között „osztják el”, pontosabban azoktól veszik el, amelyek még valahogy állnak a lábukon. Az összeg, amit most az egyetemektől egyenként elvonnak, az intézmények éves költségvetésének 3-5 százaléka. Néhány hetük maradt tehát az egyetemeknek arra, hogy ezt a drasztikus elvonást valahogy kigazdálkodják – közölte Mezey Barna, hozzátéve, hogy januárban jön az újabb megszorítás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X