nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Idén tizenötezer diák vehet részt a „Határtalanul!” programban

Körülbelül 400 általános és középiskola tizenötezer diákja vehet részt idén a „Határtalanul!” programban.

MTI | 2012. március 24.
|  

Az idén 435 millió forint pályázati pénzből várhatóan 400 általános és középiskola tizenötezer diákja vehet részt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által finanszírozott Határtalanul! elnevezésű program tanulmányi kirándulásain – közölte Csete Örs programigazgató sajtótájékoztatón pénteken Nyíregyházán.

A hetedikes és nyolcadikos általános iskolás, valamint a gimnáziumi, illetve szakközépiskolai tanulók hat ország – Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna – magyarok lakta településeit kereshetik fel, megismerhetik az ottani nevezetességeket, és kapcsolatot alakíthatnak ki a társ oktatási intézményekkel – mondta. Tavaly 177 utat támogattak, azokon hatezer diák vett részt, további 380 kirándulás pedig szervezés alatt van – tette hozzá.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a parlament 2010 októberében hozott határozatot a szomszédos országok magyar lakta területeire irányuló tanulmányi kirándulások támogatására, illetve az ottani és az anyaországi iskolák közötti kapcsolatok erősítésének elősegítésére. A múlt évben is csaknem 500 millió forint állt rendelkezésre, ezt pályázaton nyerhettek el az oktatási intézmények kirándulásuk szállás- és útiköltségéhez. Megjegyezte, hogy Nyíregyházáról 2011-ben öt iskola nyert támogatást, két önkormányzati és három egyházi fenntartású.

Csete Örs hangsúlyozta: „a Határtalanul! program a nemzeti összetartozás gondolatának gyakorlati megvalósítását szolgálja”. Hozzáfűzte: „az összekapaszkodás, az emberi kapcsolatok erősítése, a remények szerint előre viszi majd a Kárpát-medencei térség fejlődését”. Tájékoztatása szerint a program új pályázati lehetőségét három hete hirdették meg, és várják az iskolák jelentkezését. Nemcsak a 15 ezer diák, hanem a kísérő pedagógusok, mintegy 2200 tanár úti- és szállásköltségét is támogatják.

Csete Örs megemlítette, hogy a gimnáziumok és a szakközépiskolák együttműködésének keretében az említett hat szomszédos ország érintett oktatási intézményeinek tanulói is ellátogatnak Magyarországra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Vadszőlő 2012. március 24. 11:37

"Így is kell."

Had pörögjön a magyar gazdaság.

Információ
X