nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Összefoglaló
Hallgatói tiltakozások

Ötpontos követeléslistát fogalmazott meg az ELTE TTK lágymányosi kampuszon lévő épületében tiltakozó Hallgatói Hálózat.

Edupress | 2012. december 11.
|  

Követelik többek között a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre, valamint a hallgatói szerződés eltörlését. A Petőfi híd budai hídfőjénél megállították a gépkocsik és a 4-es, illetve a 6-os villamos forgalmát. Tudósítónk jelentette: a Kossuth téren párszázan tüntettek, majd onnan is tovább haladtak. A rendőrség megelőzésként maga zárta le a Lánchidat – írja az atv.hu. A Lánchídon véget ért a tüntetés: mindenkit arra buzdítottak, a HÖOK szerdai tüntetésén is vegyenek részt.

A Hallgatói Hálózat hétfő délután 4 órára fórumot hívott össze az ELTE Lágymányosi Campusában, mivel azonban a szervezet Facebook-oldalára feltöltött közlemény szerint az épületet „nemzetbiztonsági okokból” délután három órakor lezárják, a HaHa közölte, hogy az intézkedés miatt az északi és a déli épület közötti területen tartották meg a gyűlést.

A délután négy órakor kezdődő rendezvényen kihirdetik a HaHa 4+1 pontját, ezek a következők:

0. követelik a közös felsőoktatás átfogó reformját az érintettek bevonásával,
1. követelik a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre,
2. követelik a forráskivonás leállítását, és az elvonások kompenzálását,
3. követelik a hallgatói szerződés eltörlését,
4. követelik, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát. A HaHa azt ígéri, a tiltakozást addig folytatja, amíg követeléseik nem teljesülnek.

 Az öt pontot elfogadó fórumon az Index tudósítása szerint szóba jött az is, hogy elfoglaljanak-e egy hidat, egy egyetemet vagy az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Az utóbbira szavaztak a legtöbben. Az ifjú DK-s Szarvas Koppány Bendegúzt pedig kifütyülték, amikor felszólalásában azt mondta, szerinte mindenfajta erő alkalmazásáról le kell mondani, mert a készenléti rendőrség úgyis erősebb, inkább egy ellen-HÖOK-ot kell csinálni. A hallgatók ezt követően másodszor is szavaztak, és ekkor a többség már a Petőfi híd lezárása mellett döntött. Többen már el is indultak a híd felé. Füzessi Károly, a HaHa egyik szervezője az atv.hu-nak ugyanakkor azt mondta, nem a hidat akarják elfoglani, hanem úgy döntöttek, hogy átvonulnak Pestre. Azt még nem tudják, hogy ott mi fog történni, mint mondta, az akció spontán alakul.

Hallgatói tiltakozások
Forrás: MTI / Mohai Balázs

 

 Az MTI tudósítása szerint a híd budai hídfőjénél a tüntetők megállították a gépkocsik és a 4-es, illetve a 6-os villamos forgalmát. A Pestről Budára tartó gépkocsiforgalom feltorlódott a Petőfi hídon. Közben több rendőrautó érkezett a helyszínre. A hallgatók elindultak a hídon Budáról Pest felé. A HaHa viszont addigra közölte, nem vállalnak felelősséget a fórum után történtekért.

Hallgatói tiltakozások
Forrás: MTI / Mohai Balázs

 

 A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak a Corvinus felé, majd a Kálvin térre, utána pedig az Astoria felé mentek tovább. A Kossuth téren közfelkiáltással megszavazták, hogy úgy fejezik be a tüntetést, ahogy elkezdték: lezárják a Lánchidat, bár valaki elkezdte kiabálni a Margit hídat is.

Hallgatói tiltakozások
Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

 

A rendőrök a Lánchíd irányába indultak el szirénázva. A tüntetők is arra tartanak. Az atv.hu tudósítója szerint a rendőrség már megelőzte a diákokat, a budai hídfőnél maguk zárták le a Lánchidat, csak a buszokat engedik fel a hídra. Ugyanakkor vonulni engedik a tüntetőket. 
A Lánchídon véget ért a tüntetés: mindenkit arra buzdítottak, a HÖOK szerdai tüntetésén is vegyenek részt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X