nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyelv végtelen gazdagsága 8.
Októberi szótermés

Hotelbliccelő, palástdivat, izommatuzsálem és mamamegőrző: többek között ezek az októberben megjelent hírek legfurcsább, legviccesebb szóalkotásai. Lássuk az októberi szótermést!

Molnár Cecília Sarolta | 2012. november 5.
|  

Ahogy rövidülnek a nappalok, a vicces szóalkotásokat tartalmazó hírek aránya is csökken a Magyar Távirati Iroda híranyagában. Az október havi nyelvi lelemények ugyan kevesebben vannak, mint a nyáriak vagy a szeptemberiek, de azt nem mondhatjuk, hogy kevésbé érdekesek... Lássuk, miféle kreatív szóalkotásokat találtunk októberben az MTI hírei között!

Találkoztunk például egy hotelbliccelővel, akit a fogkeféje buktatott le. A hotelbliccelő nyilván olyan ember, aki igénybe veszi a szállodák szolgáltatásait, majd fizetés nélkül távozik. Az érdekes inkább az, hogy az embert, aki valamilyen szolgáltatást igénybe vesz fizetés nélkül, általában bliccelőnek hívjuk, nincsenek ilyen összetételek, hogy villamosbliccelő vagy vonatbliccelő. Lássuk a hotelbliccelő történetét!

Fogkeféje buktatta le a hotelbliccelőt

Fizetés nélkül távozott egy walesi hotelből egy férfi, ám elfelejtette magával vinni fogkeféjét, ami miatt lebukott.

A férfi álnéven jelentkezett be Llandudnóban, egy tengerparti üdülőhelyen egy szállodába, és két napig élvezte annak vendéglátását. Miután eltűnt, a hotel feljelentést tett, a rendőrség pedig laboratóriumban vizsgáltatta meg a hátrahagyott fogkefét, és a rajta lévő DNS révén egyezést talált nyilvántartásában. [...]

MTI, 2012. október 9.

Szintén nem a megfogalmazás módja, hanem inkább a kifejezett jelentés szokatlan a palástdivat szó esetében. A palásdivat összetétel nyelvileg pont ugyanolyan, mint a cipődivat vagy a fürdőruhadivat, a különbség csupán annyi, hogy nem gondolnánk, hogy a palástok esetében komoly divattrendekről beszélhetünk, inkább gondolkodunk örök klasszikusokban. Az alábbi hírből azonban az derült ki, hogy mégis vannak trendibb palástviseletek:

Lelkészek palástdivatja: plébánosok modellkifutón

Divatbemutatót tartanak anglikán lelkészek a legújabb palástokból Manchesterben.

A rendezvény célja megmutatni, hogy az egyház korszerűsödik, és magához tud vonzani fiatalokat. A modellek összesen heten vannak, mindannyian észak-angliai templomok lelkészei, ketten közülük nők. A tervezők viszont világi személyek. [...]

MTI, 2012. október 9.

Elég trendi?
Elég trendi?
(Forrás: Wikimedia Commons / VHonolulu Advertiser Library Photo Archives)

A szóismétlés elkerülésének kényszere nagy úr! Olyannyira, hogy az olyan teljesen hétköznapi szavak helyett, mint amilyen a mosógép, az újságíró kénytelen akár vicces szóalkotást használni, így kerül a japán Nobel-díjas és a mosómasina és a kabinetmosógép egy hírbe:

Mosógépet vesznek a japán Nobel-díjasnak

Mosógéppel ajándékozza meg a japán kormány Jamanaka Sinját, mert a tudós éppen családja mosómasináját javítgatta, amikor október 8-án telefonáltak neki, hogy Nobel-díjas lett.

Az 50 éves Sinja nem háztartási gépek szerelésével érdemelte ki a tudományos kitüntetést, hanem sejtbiológiai munkásságával.

Tanaka Makiko, a japán kormány tudományos és oktatási ügyekben illetékes minisztere állt elő azzal, hogy vegyen a kabinetmosógépet a tudósnak, a költségeket pedig osszák meg a 19 kormánytag között. Senki sem ellenezte a javaslatot – mondta Makiko sajtóértekezleten. Hozzátette, hogy az ajándékozás előtt még meg kell vizsgálni, nincs-e jogi akadálya a dolognak. [...]

MTI, 2012. október 17.

A repülőóvoda kifejezés olvasásakor végre érezhettük azt a fajta bizsergést, amit a talányos szóalkotásokkor szoktunk. A repülőóvoda ugyanis nagyon sok mindent jelenthet: lehet gyerekeknek, fiataloknak szóló teljesen kezdő repülőstanfolyam, lehet azonban olyan óvoda is, amit egy repülőben alakítottak ki. Bár az utóbbi kissé abszurdan hangzik, mégis erről van szó, és nem az előbbiről:

Repülőóvoda: Jak-42-esbe jár 20 gyerek

Repülőóvodába jár húsz gyerek Grúziában, egy Jakovlev-42-es repülőgépbe.

„Olyan óvodát akartam, amelyből nem akarnak hazamenni a lurkók” – mondta Gari Csapidze, az óvoda tulajdonosa. A férfi természetesen egy kimustrált, de tökéletes karosszériájú repülőt vásárolt, benne hiánytalan műszerfallal és felszereléssel. Az utasteret át kellett alakítani, hogy óvodának is megfeleljen, erre több hónap ment rá, ám végül olyan sikere lett a gépnek, hogy rögvest teljesen megtelt és máris hosszú a várólista.  [...]

MTI, 2012. október 24.

Óvodát csináltak belőle
Óvodát csináltak belőle
(Forrás: Wikimedia Commons / Александр Чебаненко / CC-BY-SA-2.5.)

Az izommatuzsálem szó olvastán megint meglepődtünk: a matuzsálem szó összetételi tagként való használata teljesen szokványos – szintén szóismétlés-elkerülési és figyelemfelhívási céllal. De mi az izommatuzsálem? Nagyon öreg izom?

Izommatuzsálem: 87 évesen kezdett testépítésbe

Nyolcvanhét évesen kezdett testépítésbe egy nyugdíjas brit fogorvos, hogy – mint mondja – „elcsavarja a strandon a szexi 70 éves lánykák fejét”.

Charles Eugster immár betöltötte 93. életévét, és rendületlenül edz. Hetente háromszor-négyszer ragadja meg a súlyzókat, és acélozza izmait otthonában kondigépeken. Néha két órán át is gyúr. Az eredmény: nyert már egy sor díjat erőnlétéért, és teste külcsíne is korát messze meghazudtoló. [...]

MTI, 2012. október 29.

Izommatuzsálem?
Izommatuzsálem?
(Forrás: Wikimedia Commons / MarcusObal)

Nyelvi szempontból a hír idézett részének utolsó, kiemelt tagmondata is megérne egy misét, de ettől most eltekintünk, mert hátravan még a cukoralteregó kifejezés. Sajnos a jelentés nem az, hogy gonosz embereknek van cukoralteregójuk, aki nagyon kedves-rendes, hanem egészen prózaian egy cukorból készült szoborról van szó, amit egy ételképzőművész alkotott meg.

Leleplezték II. Erzsébet cukoralteregóját

Cukorból mintázta meg életnagyságban II. Erzsébet brit királynőt egy ételképzőművész, és az uralkodóhoz egyik kutyáját is mellékelte: az eb anyaga gyümölcstorta.

A cukorfigura negyed mázsát nyom. Alkotója, Michelle Wibowo két héten át dolgozott rajta. A brightoni művésznek nem a királynő az első felséges alkotása, korábban megmintázta már Vilmos herceget – II. Erzsébet unokáját – feleségével, Katalin hercegnővel. [...]

MTI, 2012. október 27.

Az októberi hírtermésből pedig a nyesten is olvashattak már a videojáték-kiállításhoz tartozó mamamegőrzőről, illetve az ember számára legelviselhetetlenebb hangokat összegyűjtő fülkínlistáról. Mi novemberben is izgatottan várjuk a szógyárak új termékeit...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 okeyo 2012. november 5. 23:25

És ha már óvodának sem fog megfelelni a gép, gondolom, nyilvános vécét csinálnak belöle [lásd a légitársaság nevét].

2 Molnár Cecília 2012. november 5. 22:27

@tundemazs: Igen, köszönöm. És elnézést, nem is vettem észre. Ez nyilván elírás.

1 tundemazs 2012. november 5. 20:37

Nem lehet, hogy a kabinetmosógép csak egyszerű elírás eredménye? Az eredeti verzió szerintem értelmetlen: egy miniszter "állt elő azzal, hogy vegyen a kabinetmosógépet a tudósnak". Ha határozatlan névelő állna előtte, még rendben lenne (bár akkor sem tudjuk meg, mit jelent a szó), de így értelmezhetetlen. Az eredeti jelentés szerintem az lehetett, hogy a miniszter szerint a kabinetnek kéne egy mosógépet ajándékozni a Nobel-díjasnak, azaz hiányzik egy szóköz (vagy akár egy határozatlan névelő is) a kabinet és a mosógép szavak közül.

Információ
X