nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kémkedett az újságíró

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy volt moldovai újságírót Odesszában – írta kedden a Kommerszant-Ukraina ukrán lap internetes oldalán a moldovai titkosszolgálattól származó információkra hivatkozva.

MTI | 2012. augusztus 8.
|  

A lap értesülése szerint Semion Niculint, a Nyezaviszimaja Moldova című, orosz nyelvű kormánylap és a Moldpres hírügynökség korábbi munkatársát akár 15 év börtönbüntetésre is ítélhetik Ukrajnában. Jelenleg az Ukrán Biztonsági Szolgálat(SZBU) kijevi börtönében tartják fogva.

A férfit még április 13-án éjjel tartóztatták le a dél-ukrajnai kikötővárosban. Titkos dokumentumok gyűjtésével és külföldi államnak, illetve szervezetnek való átadásával gyanúsítják, ugyanakkor az őrizetbe vételéről készített jegyzőkönyvben nem tesznek említést a hatóságok egyetlen elkobzott titkos iratról sem.

A 1974-es születésű férfi letartóztatásakor a Dnyeszter melléki területen folyó béketeremtő műveleteket vezető Egyesült Ellenőrző Bizottság sajtóközpontjában dolgozott. 1996-ban Odesszában fejezte be tanulmányait a szárazföldi katonai erők intézetében, utána a moldovai hadseregben szolgált. 2003-tól dolgozott újságíróként a Moldpres hírügynökségnél, ahol a Dnyeszter melléki helyzetre specializálódott. 2004-2007 között a Nyezaviszimaja Moldova című honlap hírmagyarázója volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. augusztus 8. 13:02

Úgy tudom, hogy amikor a Dnyesztermellék leszakadt Moldovától, a szeparatistákat megvédte egy ott maradt szovjet hadtest és nagyon sok ukrán, illetve orosz fegyveres önkéntes harcolt a moldovai hadsereg és az őket támogató román önkéntesek ellen. Az elemzők szerint a térség "független" marad, de sokan szeretnék ha a kalinyingrádi területhez hasonlóan ez is egy orosz exklávé lenne, mert nem akarnak sem Romániához, sem Ukrajnához tartozni, pedig Ukrajna szeretné a területet magához csatolni, s ha ezt megteheti jóvá hagyná Moldova egyesülését Romániával.

Információ
X