nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyelv végtelen gazdagsága 5.
Híre-hamva, sava-borsa

Tapírnász, külcsínvénecske, szektorlabda, akácchopper, önmagát halálba kínáló szendvicskacsa: többek közt ezek a június bőséges hírtermésének szóalkotásai. Ebben a hónapban is nyomába eredtünk a nyelv végtelen gazdagságának.

nyest.hu | 2012. július 9.
|  

Újabb hónap van mögöttünk, tehát ideje összegezni, milyen szavak születtek júniusban a hírek színes világában. Így nyár elején ugyanis nemcsak a gyümölcsök teremnek, de a nemzeti hírügynökség is kitesz magáért a kreatív, vicces vagy épp fejfájdító szótermést illetően. Ráadásul nyakunkon az uborkaszezon, a nyári bulvár és a strandidő. Lássuk, mi termett júniusban!

Elsőként lássunk egy meglepően egyszerű és szabályos szóalkotást. Hogy neveznénk azt a nagyméretű, meglehetősen furcsa alakú motorkerékpárt, ami fából, nevezetesen akácfából készült? – A válasz majdhogynem egyértelmű: naná, hogy akácchoppernek! Persze a helyesírás nehéz ügy: egybeírva elég furcsán néz ki, ezért az MTI, amikor képeket közölt a közlekedési eszközről, unortodox módon kötőjellel írta: akác-chopper. Így néz ki, ha még valaki nem látta volna:

Akácchopper
Akácchopper
(Forrás: MTI / Mészáros János)

A motort egyébként egy tiszaörsi traktoros, Puskás István építette. Mintegy két évig dolgozott a járgányon, amit egy 126-os Polski Fiat motor hajt, és 25-30 kilométer/órás sebességre képes. Az üzemanyagtank persze nem fából van, hanem fémhordóból, a kormány és a kipufogó pedig szürkemarhatülökből. A motor díszítését egy őzagancs biztosítja.

Akácchopper
Akácchopper
(Forrás: MTI / Mészáros János)

Az akácchopper tehát szabályosnak mondható szóalkotás, anyagneves szóösszetétel, nincs benne semmi trükk. De van-e trükk a kutyajogosítvány szóban, ami egy hír címében idézőjelben szerepel? – Ha nem lenne az idézőjel, majdnem biztosak lehetnénk abban, hogy a kutyák részére kiadott vezetői engedélyről van szó. (Most azt ne firtassuk, milyen járművet vezetne egy kutya a kutyajogosítványával... Netán az akácchoppert?)

Bécs után Salzburgban is „kutyajogosítványt” vezetnek be

Bécs után Salzburg tartományban is kötelező lesz vizsgát tenniük a kutyatartóknak – számolt be róla az osztrák rádió.

A tartományi parlament szerdai rendelkezése értelmében minden kutyát be kell jelenteni az önkormányzatnál legfeljebb egy héttel az után, hogy a gazdájához került. A nyilvántartásban szakértői vélemény alapján feltüntetik, hogy veszélyes vagy nem veszélyes kategóriába sorolják-e az ebet. Az első csoportba tartozók tulajdonosainak elméleti és gyakorlati, a második csoportba tartozó kutyák gazdáinak elméleti oktatáson kell részt venniük és vizsgán kell bizonyítaniuk, hogy tudnak bánni az állattal.

A kutyatulajdonosoknak emellett biztosítást kell kötniük, amely fedezi a kártérítést abban az esetben, ha az eb kárt tesz valakiben. [...]

 MTI, 2012. június 14.

A kutyajogosítvány tehát nem más, mint ebtartási engedély. De mi lehet a szektorlabda? Ebben az esetben biztosak voltunk benne, hogy nem egyedi szóalkotásról, hanem egy szakkifejezésről van szó. (Vigyázat, ismeretterjesztő rovatunk következik!)

Teljes magyar siker Rio de Janeiróban

Egyéniben, párosban és csapatban is aranyérmet szereztek a magyarok a hatodik szektorlabda-világbajnokságon, amelyet június 7. és 10. között rendeztek meg Rio de Janeiróban. [...]

MTI, 2012. június 14.

A hírből sajnos nem derült ki, hogy miről van szó. Csak annyit tudtunk meg, hogy lehet egyéniben és párosban is szektorlabdázni. Az elnevezésből pedig egyértelműen labdajátékra gyanakodtunk...

Utánanéztünk, és kiderült, a gombfociról van szó. Miért hívják szektorlabdának a gombfocit? Az elnevezés viszonylag új; azért született, hogy megkülönböztessék a csocsótól, illetve más asztali labdarúgásnak is nevezett játékoktól. Hogy miért éppen szektor? 1918-ban Budapesten működött egy Szektor Klub elnevezésű gombfocizó baráti kör. Az ő nevükhöz fűződik a gombfociban az úgynevezett szektorszabály, ami a passzolásra vonatkozik. Szektornak az egyes játékosok (bábuk) körüli 4,5 centiméteres sugarú kört nevezik. Ha a labda ezen a körön belül kerül, a játékos „eléri”. (Aki komolyabban érdeklődik, utánanézhet az [origo] összeállításában.)

Hüllőovi
Hüllőovi
(Forrás: MTI / Balázs Attila)

Átadták a Hüllőovit a Nyíregyházi Állatparkban

Mintegy 25 fajta hüllő és kétéltű keltetését kísérheti figyelemmel a közönség a Hüllőovinak nevezett inkubátorházban, amelyet pénteken adtak át a Nyíregyházi Állatparkban. [...]

A látogatók figyelemmel kísérhetik a keltetési fázis különböző szakaszait, a keltetőgépek működését. A közönség elől elzárt egyik helyiségben a szakemberek a tenyésztési programokban szereplő fajok szaporítását végzik.

Többek között láthatók lesznek az itt született kajmánok, résteknősök és orrszarvú leguánok. A kétéltűeket paradicsombékák, axolotlok, tigrisszalamandrák képviselik – mondta Varga Attila. 

A fajok keltetése türelmet igénylő folyamat: először az anyaállatnak alakítanak ki megfelelő helyet a terráriumban, hogy a tojásait lerakhassa. A lerakás után az állatot eltávolítják, a tojásokat pedig megjelölik, hogy az a megfelelő szögben kerüljön bele az egyes fajok számára alkalmas keltetőbe; másképp az abban lévő embrió elpusztulna.

A tojásokat steril keltető közegbe – legtöbbször perlitbe – helyezik. A fajok életmódjából adódóan jelentősége van a keltető típusának is, hiszen egy eredetileg sivatagi területen élő hüllőfaj egészen más körülmények mellett rejti el a tojásait, mint egy trópusi esőerdei, amely állandóan nedves élőhelyen él – magyarázta Varga Attila.

MTI, 2012. június 15.

A hüllőknél tehát, legalábbis a hír szerint, az óvodáskor még a tojásban kezdődik... Ennek ellenére a cikk a születés szót használja a hüllők kikelésére is. Úgy látszik tehát, hogy a hüllőknél az óvodai nevelés már a születés előtt elkezdődik...

A különböző új műfajok elnevezésein már meg sem lepődünk. Mindenféle kevert műfajokat kell nap mint nap elnevezni azért, hogy valami kategóriába lehessen sorolni a műalkotásokat. Azért a gasztrovígjáték elnevezésen megakadt a szemünk...

Jean Reno sztárséfet alakít

Veterán sztárséfet alakít Jean Reno francia filmszínész az Én, a séf című gasztrovígjátékban, amely június 21-én kerül a magyar mozikba a Budapest Film forgalmazásában. Daniel Cohen, a film rendezője az MTI-nek elmondta: azért nyúlt a műfajhoz, hogy pótolja a francia filmművészet mulasztását.

A nagy szerep, a Coco, A birodalom visszavár rendezője az MTI-nek elmondta, hogy miközben számos ország konyhaművészetéről született már film, Franciaországban az 1970-es évek óta nem készítettek igazi gasztrofilmet. „Utoljára talán Louis de Funesszel készült gasztrovígjáték, ezt a hiányt mindenképpen szerettem volna pótolni” – fogalmazott Daniel Cohen, utalva a Szárnyát vagy combját? című legendás alkotásra.

A történet Alexandre Lagarde-ról, a veterán sztárséfről szól, aki válságba kerül: új főnöke ki akarja rúgni, lecserélni egy ifjú, modern szakácsra, aki a jobban jövedelmezőbb molekuláris gasztronómia megszállottja. Miután az ötletekből is kezd kifogyni, maga mellé veszi Jackyt, aki ugyan amatőr, de megszállottan szeret főzni, ráadásul tehetséges is. [...]

MTI, 2012. június 14.

Úgy tűnik tehát, hogy a gasztrovígjáték (ahogyan a szektorlabda is) nem egyéni alkotás, hanem egy intézményesült elnevezés, csak a kisragadozó nem találkozott még vele.  Biztosak lehetünk abban, hogy a tanútoll nem ilyen kifejezés – annál is inkább, hiszen idézőjelben szerepelt egy hír címében.

Rejtett kamerás-magnós „tanútollal” a korrupció ellen

Rejtett kamerás-magnós tollal próbálnak tenni a korrupció ellen Bolíviában.

Mind a kamera, mind a hangrögzítő egészen parányi, a toll pedig normál kinézetű. Az íróeszköz hangrögzítője tulajdonosának teljes munkaideje alatt aktív, így bizonyítékot szolgáltathat megvesztegetésére.

A tanútollal egyelőre a vámhatóság embereit látják el, több mint ezer dolgozót. A hatóságok közül a vámőrség az egyik legkorruptabb. A tervek szerint az ellenőrök nem hallgatják vissza mindig az összes tollat, csupán szúrópróbaszerűen választanak közülük. [...]

MTI, 2012. június 18.

Találkoztunk még a hónapban furcsa szószerkezetekkel, kifejezésekkel is. Az egyik ilyen volt az önmagát halálba kínáló szendvicskacsa cím.

Önmagát halálba kínáló szendvicskacsa

Az amerikai szendvicsember-reklám mintájára szendvicskacsát csinált szárnyasából egy paraszt Kínában: a madár a nyakába akasztott papírtáblán fennen hirdeti, hogy ő mily fenséges ízű ennivaló.

A kacsa Vencsu városának piacán próbálja eladni magát. „Helyi kacsa vagyok, tanyasi, és remek ennivaló!” – tudatja magáról öntudatlanul. Állatbarátok és -védők rögvest felemelték hangjukat a rendhagyó reklámoztatás ellen barbár tettnek minősítve [azt]. [...]

MTI, 2012. június 21.

Ezen kívül volt még meglepő kifejezés, például a matrónák botpárbaja, amelynek az esetében kiderült, hogy nem valamilyen öreg hölgyek által végzett küzdősportról van szó.

Matrónák botpárbaja

Összeverekedett egymással egy 89 és egy 82 éves asszony Olaszországban olyan hevesen, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték mindkettejüket.

A rossz szomszédi viszonyban lévő matrónák Appianóban laknak. Már jó ideje gyakran civakodtak, de korábban csak verbálisan bántalmazták egymást,  a minap viszont már fizikailag is. Ráadásul nem puszta kézzel, hanem járóbotjaikkal estek egymásnak. A végeredmény: 4:2-re nyert a fiatalabb matróna. Martha Keschbaumer 4 hónap börtönt kapott, Fride Kofler kettőt. [...]

MTI, 2012. július 2.

Felhívjuk a figyelmet a párbaj győztese kifejezés átértelmezésére az idézet utolsó mondatában! Poénból nem maradt adós a következő hír sem, ami a halálra fogyó hízókról szólt.

A gazda búskomorsága miatt halálra fogytak a hízók

Gazdasszonyuk búskomorsága miatt halálra fogyott több tucat disznó Ausztriában, a nőt 550 euró bírsággal sújtotta állatokkal való kegyetlen bánásmód címén az illetékes önkormányzat. [...]

MTI, 2012. július 3.

Bizarr összetételekből sem volt hiány az elmúlt hónapban. A többszörös (háromszoros vagy négyszeres) összetételek persze nemcsak értelmezés, hanem a helyesírás területén is tartogatnak kihívásokat. És ráadásul ez a kettő össze is függ: az írásmód (elvileg) jelzi, hogy hogyan is kéne értelmezni a szokatlan szóalkotást. (A hírt az eredeti helyesírással közöljük.)

Menyasszonyi vécépapírruha-verseny

Vécépapír alapú menyaszonyiruha-versenyt rendeztek New Yorkban az esküvői költségek csökkentésének jegyében. A döntő helyi idő szerint szerdán volt – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap csütörtökön. [...]

MTI, 2012., június 28.

Találkoztunk ebben a hónapban olyan összetételekkel is, amelyek egyszersmind rövidítve is voltak. A szívkockázat például nyilván a szívbetegség kockázatának a rövidített változata.

A sok fehérjét tartalmazó étrend nőknél emelheti a szívkockázatot

Az úgynevezett Atkins-diétán lévő nőknél, akik rendszeresen nagy mennyiségű fehérjét esznek, de nagyon kevés szénhidrátot, több mint 25 százalékkal nagyobb a szívroham és a szélütés kockázata – állapították meg több mint 40 ezer nő bevonásával készült tanulmányukban svéd és görög kutatók. [...]

Meglepőnek tűnik, hogy a szélütés (ami az agyvérzés vagy stroke egyik köznyelvi elnevezése) a címben szívkockázatként szerepel. Ez azonban valószínűleg nem szándékos: a szívkockázatba nem tartozik bele az agyvérzés...

Szintén rövidítésnek tűnik a villámrekord szó, ugyanis valójában villámlási rekordról van szó a hírben.

Brit villámrekord: 110 ezer csapás

Villámrekordot élt meg Nagy-Britannia: egy nap alatt több mint 110 ezer csapást jegyeztek fel az ország egész területére vonatkozóan. [...]

MTI, 2012. július 2.

Az ötujjas cipő modelljét már évek óta ismerjük, és azt is gondoltuk, hogy az az elnevezése, hogy ötujjas cipő. Mégis úgy gondolták az MTI-s hírírók, hogy az igazi elnevezés egy szó, méghozzá összetett: lábtyűcipő. Kíváncsian várjuk, hogy elterjed-e az elnevezés.

A lábtyűcipő lesz az idei nyár befutó lábbelije?

Az ötujjas edzőcipőt tartják az idei nyár várható nagy divatslágerének Nagy-Britanniában.

A lábtyűcipőt – amelyben az öt ujjnak külön kis „zsákutcája” van – hollywoodi sztárok indították világhódító útjára. [...]

MTI, 2012. június 27.

Ezeken kívül természetesen számos összetétel szerepelt még a hónap hírei között: tapírnász, médiafilantrópokszexfüttycsiriphang, külcsínvénecske. Hiába, a hőség, úgy látszik, a hírírók agyát is megtámadta. Kíváncsian várjuk, milyen szavakat és kifejezéseket tartogat a júliusi időjárás.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X