nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nincs pénz az ingyentankönyvekre

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint a hatályos költségvetés alapján az állami fenntartású intézményekben nincs külön forrás az ingyenesen biztosítható tankönyvek vásárlására, azt az iskolák költségvetéséből kell megoldani.

MTI | 2012. március 29.
|  

Keszei Sándor, az MSZOE sajtószóvivője szerdán az MTI-vel azt közölte: a megyei intézményfenntartó fenntartásában működő középiskolák és szakiskolák finanszírozása az idén már nem normatív alapon történik, a korábban ingyentankönyvre fordítható, diákonkénti 12 ezer forintos költségvetési támogatás összege csak a települési önkormányzatok által fenntartott intézményeket illeti meg.

Számításai szerint az ingyenes tankönyvellátásra előirányzott költségvetési támogatás a 2012/2013-as tanévre 5,64 milliárd forint, ebből 480 ezer, önkormányzati fenntartású iskolába járó tanuló kaphat térítésmentesen tankönyveket.

Keszei Sándor feltette a kérdést, hogy mi lesz az állami fenntartású középfokú iskolákba járó, ingyenességre jogosult tanulókkal, ha a megyei központok nem igényelhetik a költségvetési támogatást. Közleményében kitért arra is: szülői panaszok szerint az állami fenntartású iskolák úgy akarják megoldani az ingyenes tankönyvellátást, hogy a tanév végén minden tanulótól visszakérik a kölcsönzött tankönyveket, vagy néhány forintért megvásárolják a saját tulajdonú használt tankönyveket, és azt adják oda ingyenesség címén a jogosultaknak.

A jogszabály értelmében azonban tilos a kölcsönzött tankönyveket visszakérni, ha az adott tárgyat a következő tanévekben is tanítják, illetve ha az adott tárgyból vizsgát lehet vagy kell tenni – hangsúlyozta a szülői érdekvédő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X