nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gelléri és Tersánszky nem kell
Nemkívánatos magyar írók

Két jelentős nyugatos íróról elnevezett utcát is átneveznek kerületi önkormányzatok.

nyest.hu | 2012. december 13.
|  

„A fővárosi közgyűlés döntésének értelmében a XVI. kerületi Gelléri Andor Endre utca és a XVIII. kerületi Tersánszky Józsi Jenő sétány is átnevezésre kerül. Az ELTE-BTK két intézete a döntés, és a magyar kultúra emlékezetéből való kikerülés ellen egy különleges rendezvénnyel készül december 14-én” – számol be a Litera irodalmi hírportál.

Tersánszky Józsi Jenő 1888-ban született a ma Romániához tartozó Nagybányán. Önkéntesként harcolt az első világháborúban, de később Viszontlátásra, drága címen háborúellenes regényt írt, ez hozta meg számára az irodalmi sikert. 1922-rtől a Nyugat munkatársa. Regényeket, novellákat, színdarabokat írt. 1944-ben bujkáló zsidóknak hamis igazolványokat szerzett. 1952-ben felkérték, hogy írjon a Rákosi születésnapjára megjelenő kötetbe; ő A nadrágtartógyáros címen küldött egy művet – ezt gúnynak értékelték, és nem került bele a kötetbe. Élete során négyszer kapott Baumgarten-díjat, egyszer Kossuth-díjat. 1969-ben hunyt el.

Gelléri Andor Endre 1906. március 30-án született Budapesten. 1924-től jelentek meg írásai Az Estben, később a Nyugatban is. 1933-ban első kötetéért Baumgarten-díjat kapott. 1941-től többször behívták munkaszolgálatra. 1944-ben a németek elhurcolták, koncentrációs táborba került. A felszabadulást még megélte, de egy amerikai kórházban meghalt.

Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete és Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete az egyetem épületén belül felavatja a két író arcképét, hogy emlékezetük ne merüljön feledésbe. Az avatáson részt vesz Esterházy Péter, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Kocsis Gergely, Réz Pál és Takács Zsuzsa is. Az avatást
Schein Gábor moderelásával pódiumbeszélgetés követi, ezen
Cziglényi Boglárka, Gács Anna, Gintli Tibor, György Péter és Poros András vesz részt.

Időpont:2012. december 14. péntek 15:00

Helyszín: ELTE BTK, 1088 Múzeum körút 6-8., 34-es terem.

Források, ajánlott olvasmányok

Tersánszky Józsi Jenő

Tersánszky Józsi Jenő életrajza és digitalizált művei

Gelléri Andor Endre

Nyáry Krisztián: Tersánszkyval a hegyen

Nyáry Krisztián: Tersánszky Józsi Jenő 1944 decemberében

Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X