nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hímsoviniszta utcanevek

Az olaszországi utcáknak kevesebb mint öt százalékát nevezték el nőkről – derült ki egy olasz földrajztanár vizsgálatából, aki nőnapi kampányt indított a szerinte az utcákon is érezhető nőgyűlölet ellen.

MTI | 2012. február 29.
|  

Útikönyvírás közben vette észre Maria Pia Ercolini, egy római szakközépiskola földrajztanára, hogy az olasz fővárosban alig találni nőről elnevezett utcát. Ha a női szenteket is beleszámoljuk, a nőkről elnevezett utcák, terek, parkok és kertek aránya még így sem éri el az öt százalékot – írta a témáról nyitott Facebook-oldalán, melyhez egész Olaszországból csatlakoztak.

Egyszerű lakosok, topográfusok és polgármesterek hozzászólásai segítségével spontán felmérés készült az itáliai utcanevek helyzetéről. Kiderült, hogy az északi Triesztben 1475 utcából csak négy visel nőnevet. A déli Bariban 873 utcát férfiról neveztek el, 57-et nőről. Torinóban sem jobb az arány, 2250 utcát kereszteltek el ismert férfiról, 50 közterület kapott híres női nevet idéző utcatáblát.


Ercolini „környezeti nőgyűlöletnek” nevezte el a szerinte az olasz társadalom mentalitását jól kifejező jelenséget. A sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy ősszel konferenciát rendeznek a problémáról, de addig is nőnapon Három nő – három utca címmel kampányt indítanak. Azt szorgalmazzák, hogy minél több olasz városban a következő három utcát nőkről nevezzék el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X