nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„...vesztes csatáinkat is meg tudjuk ünnepelni...”
Ottlik sétány Kőszegen

Kőszeg posztumusz díszpolgári címet adományozott Ottlik Gézának, és egy sétányt is elneveztek az íróról. Nagyrészt a városban játszódik az író legjelentősebb regénye, az Iskola a határon.

MTI | 2012. november 7.
|  

Ottlik Gézáról, az Iskola a határon című regény szerzőjéről sétányt neveztek el Kőszegen a regényben is szereplő volt katonai alreáliskola előtt kedden. A Gyöngyös-patak partján húzódó sétányt a kőszegi városnapon avatták fel az Ottlik Géza születésének 100. évfordulója tiszteletére szervezett rendezvénysorozat részeként.
 

Wernitzer Júlia, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese avatóbeszédében elmondta: Kőszeg, Gödöllő és Budapest, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum összefogásával a centenáriumi emlékév folyamán számtalan színvonalas rendezvénnyel emlékeztek meg Ottlik Gézáról és műveiről.

Egy kiállítás anyagát készítve az Ottlik-hagyatékban bukkantak rá arra a méretarányos térképszerű rajzra, amelyet az író valószínűleg saját kezűleg készített és amely a kőszegi katonai alreáliskolát és annak környékét örökítette meg, azt a patakparti terület is, amelyen a róla most elnevezett sétány húzódik – tette hozzá.

Az avatóünnepség után a volt katonai alreálban, a mai Nagy László gyógypedagógiai intézmény nagytermében ünnepi ülést tartott Kőszeg képviselő-testülete, ahol Ottlik Gézának posztumusz díszpolgári címet adományoztak. Az erről szóló oklevelet Wernitzer Júlia vette át, aki azt a múzeum gyűjteményébe helyezi azt.

Somogyi Győző Ottlik-illusztrációja
Somogyi Győző Ottlik-illusztrációja
(Forrás: antikregiseg.hu)

A testületi ülés után Fűzfa Balázs irodalomtörténész előadásában arról szólt, hogy miért fontos Kőszeg számára Ottlik Géza öröksége. Mindenekelőtt azért, hogy a vesztes csatáinkat is meg tudjuk ünnepelni, mint az Iskola a határon hősei az időben Kőszegről, a térben Budáról Mohács felé hajózva – mondta.

Ottlik Géza kőszegi regényéből megtudható, hogy csakis az emberi méltóság kölcsönös tisztelete tehet bennünket boldoggá és önmagunk megőrzése által igazán szabaddá – tette hozzá az irodalomtörténész.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X