nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Köztársaság helyett II. János Pál
Új neveket kell megtanulnunk

Huszonhat budapesti közterület kaphat új nevet a jövőben a főpolgármester előterjesztése szerint. Tarlós István a Fővárosi Közgyűlésnek egyebek mellett azt javasolja, hogy a Moszkva tér legyen ismét Széll Kálmán tér, a Margit híd budai hídfője közelében álló terület Elvis Presley nevét viselje, és a VIII. kerületi Köztársaság tér a boldoggá avatás előtt álló II. János Pál pápa emlékét őrizze.

MTI | 2011. április 21.
|  

A kormánypárti többségű testület jövő szerdán dönthet a főpolgármester „csomagban” benyújtott javaslatáról.

Tarlós István előterjesztésében egyebek mellett arra emlékeztet, hogy a legutóbbi rendeletmódosítás értelmében 25-ről 5 évre csökkentették az időbeli korlátozást a személyekről történő elnevezések esetén.
Ezzel, mint írta lehetőség nyílt arra, hogy az Aranycsapat elhunyt tagjairól, Hidegkuti Nándorról, Kocsis Sándorról és Zakariás Józsefről, valamint a világhírű labdarúgóról, Dalnoki Jenőről is közterületet nevezzenek el.

Tarlós István arra is rámutatott, hogy az átnevezésekkel méltó emléket állíthatnak a mártíroknak is, köztük Bauer Sándornak, Esterházy Jánosnak és Mansfeld Péternek.

A főpolgármester jelezte: a magyar irodalom jeles képviselői emlékét is meg kívánják őrizni, így közterületet neveznek el Fáy Ferencről, Illyés Gyuláról, Romhányi Józsefről és Wass Albertről.

A magyar színjátszás kiemelkedő alakjainak emlékét is megőrzik majd a budapesti utcák:  Sinkovits Imre, Domján Edit, valamint az operaénekes Simándy József neve is felkerül majd a magyar főváros – várhatóan rövidesen újranyomott – térképeire.

A főpolgármester indoklásában arra is kitér, hogy a javaslata lehetőséget teremt a múlt rendszer által preferált, azonban a rendszerváltás után 21 évvel már „kevéssé elfogadható” közterület-elnevezések megváltoztatására is.

A javaslatok szerint az I. kerületi Petermann bíró utca Nádor utca, a II. kerületi Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lehet.

A III. kerületben négy változtatás várható; Ságvári Endre helyett Sinkovits Imre, Nagybátonyi helyett Hidegkuti Nándor, Koltói Anna helyett Domján Edit nevét viselik majd az utcatáblák, továbbá a Harsány lejtő Kocsis Sándor út lehet.

A IV. kerületben egyetlen változtatás lesz, egy eddig névtelen teret Gróf Esterházy Jánosról neveznek majd el.

A VIII. kerületi Erdélyi utca Bauer Sándor, a Köztársaság tér pedig II. János Pál pápa nevét viselheti. Utóbbinak az ad aktualitást, hogy a lengyel pápa boldoggá avatása május 1-jén lesz Rómában.

A XV. kerületi Gyalu helyett Dalnoki Jenő, Szőcs Áron helyett Illyés Gyula nevét viselik az utcák, továbbá egy eddig névtelen utca Zala György emlékét őrizheti meg.

A XVI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky tér Tabódy Ida tér lesz, a XVII. kerületi Mónus Illés park dr. Kósa Árpád park lesz. A XVII. kerületben már korábban szobrot állítottak Wass Albertnak, az íróról most ezt a névtelen teret nevezik el.

A korábbi pápa mellett egy másik lengyel katolikus személy emlékét is megőrzi a magyar főváros; az 1984-ben mártírhalált halt lengyel katolikus pap, Popieluszko a XXI. kerületben kap utcát. A csepeli utca jelenleg Ságvári Endre nevét viseli.

Csepelen további három közterületet neveznek át; Bajáki Ferenc utca helyett Mansfeld Péter utca, Tanácsház utca helyett Károli Gáspár utca, valamint Áruház tér helyett Görgey Artúr tér szerepel majd a táblákon.
A XXII. kerületben öt utcát neveznek át. Sallai Imre helyett Rudnyánszky, Anger Jakab helyett Fáy Ferenc, Koltói Anna helyett Romhányi József, Zalka Máté helyett Simándy József, míg Andra János helyett Zakariás József neve áll majd az utcatáblákon.

A közgyűlés dönthet arról is, hogy a korábbi internetes szavazás eredményének megfelelően Elvis Presley parknak neveznek el egy, a Margit híd budai hídfője közelében fekvő, eddig névtelen területet. A terület tulajdonosa jelenleg a II. kerületi önkormányzat.

A testület jövő szerdai ülésén várhatóan arról is dönt majd, hogy a Földrajzinév-bizottságnak azt javasolja, hogy a Lágymányosi hidat „a jeles magyar történelmi családról” Rákóczi hídnak nevezzék el.
A közgyűlés előző ülésén már határozott arról, hogy az Akadémia előtt álló V. kerületi tér május 5-étől Roosevelt helyett Széchenyi István nevét viseli.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Pesta 2011. április 22. 07:43

@Dödölle: akkor lesz igazán jó világ, amikor majd özv. Gyurcsányné bemegy a börtönbe Karsaihoz, hogy megkérdezze, ki lőtte le Demszkyt az Orbán téren.

3 kergezerge 2011. április 22. 00:06

@Dödölle: bírnám én is, ha az előző bandával együtt megállapítható lenne a jogosultságuk, csak aztán inkább egy exobolygó holdjának krátereit nevezném el róluk. =)

Az ötlet amúgy tetszene, de könyörgök, Elvis tér?! itt, Budapesten? Radics Béla nevét viseli már utca? Idióták.

2 Dödölle 2011. április 21. 12:58

Úgy szeretném, ha öt év múlva lehetne Szíjjártó terünk és Orbán sugárutunk !... Ti nem ?...

1 Yaeger49 2011. április 21. 11:56

...ahmmm...azert nem tartanam szerencsesnek ha a Roosevelt v. Moszkva teret megvaltoztatni... kar a nagyokat magunkra haragitani.. /virtuskodas/... meg Elvis P. jon...Roosevelt meg megy..???..ne ma'...

...meg az 56-os martirok kozul kimaradt jonehany... akik a szineszeknel vagy focistaknal elobbrevalok... Maleter..??..meg Mindszenty...???...Tihanyi Apad..??... az alapgondolattal egyetertek... de az ertekrendet felul kellene vizsgalni...

Információ
X