nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Társasjátékok: Definity
Nem tudod? – Találd ki, és írd meg!

Emlékszik az érzésre, amikor dolgozatban egy ismeretlen fogalom definiálása helyett „kamuzott” valamit? – A „Definity” nevű társasjátékban a minél stílusosabb és kreatívabb kamuzás a cél. Ezúttal azonban nem az kap pontot, aki helyes meghatározást ír, hanem az, aki a leghihetőbb blöfföt találja ki. Gondolhatnánk, hogy a játék a tanárok réme, pedig nem az: a kreativitást és a szövegalkotási képességet igen jól fejleszti.

Molnár Cecília Sarolta | 2013. február 28.
|  

Tudja Ön, mi a nefelogram, a repellens, a csámara, a kápsál, a tularémia, a lamasszú vagy a bajrám? Emlékszik esetleg, hogy melyik irodalmi műben van szó hemikrániáról, szibaritákról vagy moribundusokról? – Ha ezekre a kérdésekre a válasz „nem”, akkor Ön tökéletesen alkalmas arra, hogy élvezettel játssza a Defintity című társasjátékot, ami nem más, mint a régen ismert, úgynevezett bakosozásnak egy táblásított-összkomfortosított változata. A játékot a Bakos-szótár kiadója, az Akadémiai Kiadó forgalmazza.

Hogy mi a bakosozás? – Egy játék, amelyhez nem szükséges más, mint Bakos Ferenc Idegen szavak és kifejezések szótára című alapműve, papír, ceruza és némi kreativitás. A játék abból áll, hogy a játékvezető kiválaszt egy kezdőbetűt, és felcsapja a Bakos-szótárat találomra annál a betűnél, majd választ egy szót, amelyet a többiek többségükben vélhetően nem ismernek. (Ha valaki a játékosok közül mégis ismeri a szót, annak érdemes ezt jeleznie, mert úgy jóval kevésbé érdekes számára a játék. Ilyenkor a játékvezető újabb szót választ, amit senki sem ismer.) A többiek feladata az, hogy csoportokban vagy akár egyénileg az ismeretlen szó jelentését meghatározzák, azaz egy Bakos-szócikket készítsenek az általuk nem ismert szóhoz…

Ezek vannak a Definityben
Ezek vannak a Definityben
(Forrás: Molnár Cecília Sarolta)

A helyzet – elképzelhető – mennyire vicces: egy ismeretlen szót definiálni nem könnyű (tisztára, mint egy iskolai dolgozatban!); ilyenkor helyettesítjük a tárgyi tudást a kreativitással, naiv etimologizálgatással, tippelgetéssel és retorikai magabiztossággal. Például a nefelogram esetében kiindulhatunk abból, amit érteni vélünk belőle: egyrészt ott a nef- előtag, ami ha ismerjük a nefron (’a vese alapegysége’), nephrosz (’vese’), nefrológia (’vesetan’) szavakat elég egyértelmű, hogy a vesére utal… És a -gram részletet is érteni vélhetjük: valamilyen orvosi vizsgálat grafikonon ábrázolt képe vagy maga a vizsgálat az EKG (elektrokardiogram) vagy EEG (elektroenkefalogram) mintájára. A megoldás egyértelmű; innentől már csak az kell, hogy mindezt tömören, jó stílusban adjuk elő.

Nefelogram (orv., röv. NG) Az urológiában és a nefrológiában használatos diagnosztikai eszköz, képalkotó eljárás neve. A nefelogram vese szerkezeti épségét, és a vese sejtjeinek, a nefronoknak a kiválasztási aktivitását rögzíti, és arról diagramot készít. Nemcsak magát a vizsgálatot, de annak grafikus eredményét is szokás nefelogramnak hívni.

A tábla
A tábla
(Forrás: Molnár Cecília Sarolta)

És így szépen mindenki megírja a maga definícióját a nefelogram szóhoz. Ha mindenki elkészült, akkor a megoldásokat a játékvezető összegyűjti, és a definíciók közé a szótárbeli, eredeti megoldást is belekeveri. Ezek után a „szócikkeket” sorra felolvassák; és a résztvevők szavaznak, hogy szerintük melyik definíció a leginkább hiteles. Az a játékos (vagy csoport), aki a legtöbb szavazatot kapja, pontot szerez. Illetve azt is díjazzák, aki kitalálja, hogy valójában melyik volt az eredeti definíció. 

Nefelogram, görög elem(ek)ből; műholdról készített fényképfelvétel a Földet körülvevő felhőkről.

Szavazólap
Szavazólap
(Forrás: Molnár Cecília Sarolta)

Reméljük, olvasóink számára is világos, hogy melyik definíció volt a jobb. De sajnos a valóság minden egyes kör után arcul csap minket. Minden kör végén megtudjuk a valóságos jelentését az idegen szónak. Ez tehát a bakosozás, ami persze nem egyetlen formában létezik, de alapjaiban a fenti szabályok mentén szokás játszani.

Mennyivel több ennél a Definity? – Összességében sokkal összkomfortosabb: a pontszámítást táblán követhetjük. Nem kell, hogy nálunk legyen az egész Bakos-szótár, mert a játékhoz elég sok szócikk-kártya tartozik: ezeket össze lehet keverni, és a játékvezető ezek közül húz. A már elhasznált kártyákat félre lehet tenni. A játékosok definíciói számára külön kis egyforma kártyák és ceruzák állnak rendelkezésre: ezzel ki lehet küszöbölni, hogy valakinek a megoldására a papírja miatt ismerjenek rá. A definíciók megírására szigorúan két perc áll rendelkezésre (ezt egy homokórával tudják mérni). A definíciókat egymás mellé lehet helyezni a doboz tetejében erre kialakított helyen, így egymás mellett olvashatók is egyszerre a definíciók. A szavazáshoz (hogy melyik definíció tetszett a legjobban) külön kis szavazótáblát kapunk. Ezzel a játék nagyban leegyszerűsödik, a szervezéssel és a definíciók állandó ismételgetésével eltöltött idő gyakorlatilag nullára csökken.

A doboz
A doboz
(Forrás: Molnár Cecília Sarolta)

A Definity tehát bakosozás áramvonalasított verziója, kényelmesebb, praktikusabb. Hátránya azonban, hogy a kezdő kártyacsomaggal nem lehet a végtelenségig játszani, hiszen az ember – ideális esetben – minden egyes játék után egyre több idegen szó valódi jelentését fogja ismerni a rendelkezésre álló készletből. Erre persze az Akadémiai Kiadó nyilván piacra fog dobni újabb kártyacsomagokat, illetve végső soron a Bakos-szótárat is elő lehet venni… A játék, ha a definíciók kreatívak, nagyon élvezetes és vicces. Akár tanteremben is kipróbálható – a megfelelő szövegműfajok tanításakor!

Ha olvasóink szívesen kipróbálnák a definícióírás örömét, válasszanak egy ismeretlent az első bekezdésben idézett szavak közül, és írják meg nekünk a szócikket kommentben! 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Varmer 2013. február 28. 19:25

Lamasszú: Indonézia dzsungeleiben élő makiféle, gyümölcsevő emlős állat. Régen vadászták farkáért, amit a helyi bennszülöttek szerencsehozónak tartottak, és húsáért, amit pedig ízletes csemegének. Ma már alig 3000 példány él vadon, főleg Jáva szigetén.

Információ
X