nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Társasjáték: Scrabble, Top-Words
Keresztbe-kasul

Játékok, amelyek nemcsak az anyanyelvünkön szórakoztatóak, de az idegennyelv-tanulást is feldobhatják. Fejlesztik és gyakoroltatják a szókincset, de azért a szerencsének is szerepe van abban, hogy végül ki nyer. Két szójátékot mutatunk be, az egyiket biztosan mindenki ismeri, a másikat valószínűleg sokkal kevesebben. Az egyik még keresztrejtvényt készíteni is megtanít, a másikban pedig felülírhatjuk azt, amit korábban mondtunk. A szórakozás mindkettő esetében garantált!

Gazdik Anna | 2013. április 18.
|  

Keresztrejtvény-fejtés közben bizonyára sokan elgondolkodtak már azon, hogy a rejtvény megfejtésénél még nehezebb lehet azt elkészíteni, főleg bármiféle számítógépes segítség nélkül. A dologban természetesen az a nehéz, hogy vízszintesen és függőlegesen is figyelnünk kell, hogy a szó betűi illeszkedjenek a többi szóéhoz, és még a rövid meghatározásoknak is helyet kell kapniuk a szavak előtt vagy fölött. A most bemutatandó, közkedvelt játékban hasonló nehézségeket kell leküzdeni, és feltétlenül érdemes kipróbálni háromdimenziós változatát is.

Scrabble
Scrabble
(Forrás: Wikimedia Commons)

Szavak keresztben

A világ talán legnépszerűbb betű- és szójátéka a Scrabble. Bár a játékszabály egyszerű, a játék mégis rendkívül szórakoztató, és nemcsak családi vagy baráti körben nyújt felhőtlen kikapcsolódást, hanem még idegennyelv-órákon is használható szókincsfejlesztés céljából. De miről is van szó?

A játék táblás változatában összesen száz betűkocka van, ebből kilencvennyolcon egy-egy betű áll, amelyek gyakorisága az adott nyelv függvénye, kettő pedig jokerként bármelyik betű helyett felhasználható, bár ezekért nem jár pont. Ezekből a betűkockákból mindig véletlenszerűen kell húzni, úgy, hogy mindig hét betű álljon a játékosok rendelkezésére. Ezekből kell aztán szavakat kirakniuk egy négyzetrácsos táblán; méghozzá úgy, hogy az új szó illeszkedjen a már meglevő szavakhoz, mint egy keresztrejtvényben. Pontokat a betűkért kaphatunk: a ritkább betűk általában több pontot érnek, míg a gyakoribbak kevesebbet. De például úgy is kaphatunk többletpontokat, ha a szavunk egy  háromszoros szorzóval ellátott mezőn halad keresztül.

Keresztbe-kasul
Forrás: members.iinet.net.au

Érdemes a játék elején megegyezni abban, hogy csak olyan szavakat fogadunk-e el, amelyek egy például egynyelvű értelmező szótárban szerepelnek (a szabály ezt javasolja), vagy esetleg ragozott alakokat is elfogadjunk, és abból is érdekes viták kerekedhetnek, hogy mi számít idegen szónak (és az akadályt jelent-e), és mi nem. Ez persze egy cseppet sem von le a játék értékéből, sőt, még akár a szókincsünket is bővítheti. Ha viszont már unjuk a Scrabble-t, ismerkedjünk meg egy érdekes variációjával!

Szavak a szavakon

A Topwords új dimenziót hoz a scrabble-özésbe. Arról van szó, hogy a betűket egymásra is lehet tenni, így úgy is tudunk új szavakat létrehozni, hogy a korábbiakat tulajdonképpen felülírjuk egy-egy új szóval. Úgy is alkothatunk új szavakat, hogy egy régi szó egy-egy betűjét egyszerűen megváltoztatjuk, azaz letakarjuk egy új betűvel, például vár helyett vág. De természetesen egy régi szót teljesen át is írhatunk új szóvá, betűket is hozzáadhatunk, lényeg az, hogy egy betűt meg kell tartanunk a régi szóból. Minden betűre még négy másikat tehetünk a táblán, így egy szót többször is átírhatunk új szóvá.

Keresztbe-kasul
Forrás: spieletest.at

A Topwordsnek létezik egy kártyajáték változata is, amelyet kis méreténél fogva bárhova magunkkal vihetünk, így kifejezetten praktikus. Ebben a változatban minden kártyalapon egy betűt vagy kettősbetűt találunk. A játék elején ezekből négyet kiteszünk középre. Ezek felhasználásával kell aztán a játékosoknak szavakat alkotniuk. Minden játékos huszonöt kártyát kap, ezekből mindig hét lehet egyszerre a kezében, de úgy is dönthet, hogy a kártyái közül párat lecserél a még ki nem osztott pakliból, hiszen a rendelkezésre álló betűkből semmilyen szót sem tud kirakni. Itt is úgy lehet új szót lerakni, hogy egy már meglévő szót írunk át, akár egy, akár több betű megváltoztatásával, vagy új betűk hozzáadásával. Plusz pont jár, ha egyszerre minimum öt kártyát le tudunk rakni a kezünkből, vagy ha ritka vagy kettős betűket sikerült felhasználnunk.

Keresztbe-kasul
Forrás: spiele-offensive.de

75 éve siker

A Scrabble-t 1938-ban alkotta meg Alfred Mosher Butts amerikai építész. Azóta a játék 29 nyelven érhető el a világ 121 országában. Játszhatjuk az interneten is és létezik videójáték verziója is. A Topwords 2007-ben jelent meg Németországban, és egyelőre nem érhető el olyan széles körben, mint a Scrabble. Ha mégis kipróbálnánk, az interneten meg tudjuk rendelni. Bár magyar változata még nincs, a német nyelv gyakorlására kiválóan alkalmas, és a kártyás változatot pedig pillanatok alatt magunk is elkészíthetjük más nyelveken is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 freemailadm 2013. április 18. 17:32

Magyar változat nem 'még nincs' hanem már legalább 15 éve van: Szópárbaj. De a Topwords is megjelent már Betűtorony néven.

Információ
X