nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Társasjáték
Javíthat a renomén, ha Scrabble-ben vagy fenomén

Hézagos a gereblye? Itt egy rakás csereklye. Meglepődhetsz úgy egy vaskos bókon, mintha tenyér csapott volna hókon. Javíthat a renomén, ha Scrabble-ben vagy fenomén. – Többek közt ezekhez hasonló rímeket is faraghatunk, ha professzionálisan tudunk Scrabble-özni.

Halasi Ábel | 2014. január 2.
|  

A Scrabble néven ismert játék egy munkanélküli építész, Alfred Mosher Butts ötlete volt. Az 1930-as évek elején, Amerikában már a legtöbb napilapban volt keresztrejtvény, amit számítógépek híján erre szakosodott újságírók szerkesztettek. Ez inspirálta Buttst, aki maga is rejtvényfejtő volt. Olyan játékot tervezett, melyet többen játszhatnak, könnyen megjegyezhető szabályok alapján, és a siker nem csak a részvevők ügyességétől, hanem a szerencsétől is függ.

Népszerű rejtvény volt angol nyelvterületen akkoriban az anagramma is, amit szintén az írásmódok egységessé válása tett lehetővé. Egy tulajdonnév betűiből más sorrendben értelmes szavak képezhetők. Így például az angol parliament (’parlament’) partial men-t (’részrehajló férfiak’) rejt magában, az evangélista (Evangelist) lehet a gonosz ügynöke (Evil’s agent), egy hálóterem (dormitory) pedig piszkos szoba (dirty room). Nem nehéz kitalálni, ki az Old West action hőse...

Old West action
Old West action
(Forrás: Wikimedia Commons / Martin Kraft / CC BY-SA 3 0)

Magyar nyelven is a 20. század elején terjedt el az anagramma-játék. A két világháború közti élénk kávéházi élet figurái gyakran űzték el az unalmat rögtönzött fejtörőkkel, logikai játékokkal. Ebből az időszakból származik az alábbi anagramma-feladvány:

Mivel foglalkozik:

  • Hovik Antal,
  • Piké Mari,
  • Sorv Mozes,
  • Fókos Áron,
  • Haris K. Mátyás,
  • Si Piroska,
  • Vírt Lajos?

Később a pszichológusok alkalmasnak találták ezt a feladattípust a verbális intelligencia mérésére. A legtöbb intelligenciatesztben szerepel anagrammafeladat, így a Mensa HungarIQa tesztjeiben is. Akinek álma kackiás stíl, annak talán tetszik egy macskakiállítás. De miért van szorult helyzetben, aki édes kék szer hatása alatt áll, mit rejtenek a varsói árkádok, mivel derít fel egy kósza tartozó, vagy kit fenyeget főmű-vesztés?

Az azonban – a fenti példák ellenére – ritka, hogy egy szó összes betűjét felhasználva értelmes szavakat tudunk alkotni. Ilyen esetben a teszt készítői csak összekeverik a betűket. – Ez történik Butts játékában is, amit eredetileg Criss-Crosswords néven próbált forgalmazni – akkor még kevés sikerrel. A játékot csak a későbbi gyártó, James Brunot nevezte el Scrabble-nek. Miből áll ez a játék?

Javíthat a renomén, ha Scrabble-ben vagy fenomén
Forrás: Halasi Ábel

A játékosok egy zacskóból húznak 7 betűt (ebben van szerepe a szerencsének), ezekből kell értelmes szavakat kirakniuk egy 15*15-ös táblára, méghozzá úgy, hogy szavuk érintkezzen legalább egy korábban lerakott szóval. A lerakásoknak egy félig kitöltött keresztrejtvényhez hasonlóan balról jobbra és fentről lefelé olvasva értelmes szavakat kell alkotniuk. A táblán 61 színezett négyzet is található, amelyek megtöbbszörözik a rájuk kerülő betűk vagy rajtuk átmenő szavak értékét. A zacskóban az ábécé betűi vannak. Ezek értékét és számát Butts a korabeli sajtótermékek, a The New York Times, a The Washington Post statisztikai tanulmányozása után határozta meg. Minél gyakoribbak, annál több van belőlük, és annál kevesebbet érnek.

Így az angol készletben 100 zsetonból például 9 db A van, melyek egyenként 1 pontot érnek, míg a kevésbé gyakori G-ből 3 db, ezek 2 pontosak. X-ből és Z-ből csak 1-1 db van, ezekkel – ritkaságuk miatt – nehéz szót alkotni, ezért 8, illetve 10 pontot érnek. Van még két üres zseton is, amelyek bármilyen betűt helyettesíthetnek, így jelentősen megnövelik az adott betűkből kirakható szavak számát.

Javíthat a renomén, ha Scrabble-ben vagy fenomén
Forrás: Halasi Ábel

A Scrabble Amerikában az 1950-es évektől nagy népszerűségnek örvend; napjainkban a háztartások felében megtalálható. Angol nyelven komoly pénzdíjakkal járó versenyeket is rendeznek az utóbbi két évtizedben. Európában valamivel később jött divatba, elsősorban Németországban és Angliában. Magyarországon a rendszerváltás után kezdte forgalmazni egy nemzetközi játékgyártó konszern. Nem sokkal később Scrabble-klub alakult Budapesten, mely nyílt, pénzdíjas versenyeket rendezett hetente a Merlin Színházban. A gyártó évente országos csapatversenyt is szervezett.

A verseny némiképp eltérő szabályokkal zajlik, mint egy családi Scrabble-parti. A legfontosabb, hogy kizárólag a Magyar értelmező kéziszótárban megtalálható, ragozatlan szavakat fogadják el. Ez a szabály gátat vet a szavak helyesírása és létezése feletti vitáknak. Az Akadémiai Kiadó 1972-ből származó szótára több tízezer, azóta már gyakorlatilag kihalt magyar szót is tartalmaz. Ilyen versenyeken megtudhatjuk például, hogy a tézsla négyes vagy hatos ökörfogatban a szekérrúd meghosszabbítására szolgáló rúd, a kölyű pedig termények összezúzására használatos kézi eszköz, cserebülynek a cserebogarat nevezték, a zsebrák kóborló, fosztogató zsoldos, a habitüé pedig bennfentes látogató. Tudomást szerezhetünk arról is, hogy a kenaf mályvafélékhez tartozó rostnövény, létezik vasfű (Verbena officialis) és kékfa is, ami Közép-Amerikában őshonos és textilipari színezéket szolgáltat. A gérokk pedig nem a gitár egyetlen húrján előadott férfias nóta, hanem szalonkabát. Hasznos lehet a játék rímekre vadászó költőknek is: Hézagos a gereblye? Itt egy rakás csereklye (’tűlevél’). Meglepődhetsz úgy egy vaskos bókon, mintha tenyér csapott volna hókon (’halántékon’). Javíthat a renomén, ha Scrabble-ben vagy fenomén. A példákból is látható, hogy érdemes a játékhoz beszerezni a régebbi szótárt, mivel az új változatok ezeket az archaikus kifejezéseket nem vagy nem mind tartalmazzák.

Javíthat a renomén, ha Scrabble-ben vagy fenomén
Forrás: Halasi Ábel

A versenyen minden csapatnak saját készlete van, és ugyanazokat a betűket kell felhasználnia, mint a többieknek. A kör végén a legnagyobb pontértékű szó kerül ki az összes játékos táblájára. Így a szerencse jóval kisebb szerepet játszik, mint családi körben. Ha esetleg nehéz betűket húz a játékvezető, a többieknek is nehéz lesz rakni. A szavak értékéhez a versenyeken hozzáadják a lerakott betűk számának négyzetét, ösztönözve ezzel a játékosokat hosszú szavak keresésére, ami nehezebbé, de érdekesebbé is teszi a játékot.

Ezek a szabályok voltak érvényben a Scrabble magyar nyelvű, online változatában is, mely 2000 és 2013 között a jatek.hu weboldalon futott, Szórabló néven. Itt valós időben versengtek egymással a látogatók, még késő éjjel is lehetett játékost találni. A versenyen érvényes szabályokkal a Scrabble igazi szellemi párbaj, amiben nem csak a szókincs nagysága, hanem a kombinációs készség, és az 1-2 perces időkorlát miatt, a gyors felfogás is szerepet játszik. Sokan játszottak szorgalmasan, miközben szókincsük gyarapodott, és – mivel a játék mellett lehetett csevegni is – ismeretségeket is kötöttek. Bár a Scrabble tisztán taktikai játék, a jatek.hu-n egyedül is lehetett Szórablót játszani, ami stratégiai versengést eredményezett a legnagyobb értékű játszmáért. Egy átlagos szó a négyzetes szabály mellett is ritkán ér száz pontnál többet, de ha egyedül játszik valaki, megtervezheti a táblát úgy, hogy legalább egy szó ezernél több pontot érjen. Erre azok a tizenöt betűből álló szavak alkalmasak, melyeket több részletben is le lehet rakni – például: zongorabillentyű, fűrészélreszelő. Ma azonban már nem lehet ezen a felületen online játszani, a jatek.hu ugyanis 2013 őszén ismeretlen okból megszűnt. (Vélhetően nem fizetett jogdíjat a játék európai forgalmazójának.)

A Scrabble szórakoztatóbbnak, nehezebbnek, és időtállóbbnak bizonyult a konkurens szókirakós játékoknál. Rendszeres logikai játékkal bizonyítottan lelassítható az öregedéssel együtt járó elbutulás. A Scrabble a művelődés és nyelvtanulás egyik legvidámabb módja, amely a hagyományok megismerését és ápolását is szolgálja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X