nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Videó
Na ne! Így fejlődtek a nyelvek?

Ilyen rövid időbe ennyi marhaságot sűríteni – művészet!

Fejes László | 2014. december 18.
|  

Látványos videót tett közzé a Business Insider. A felvétel állítólag azt mutatja be, miként fejlődtek az európai (valójában indoeurópai – ezért nem szerepel pl. a magyar, az észt, a finn vagy a török stb.) nyelvek. Ehelyett valójában semmit nem mond a nyelvek fejlődéséről (azaz a nyelvi rendszer változásairól), ehelyett azt mutatja be, földrajzilag hogyan terjedtek el, illetve hogyan oszlottak további nyelvekre. Azt is rosszul.

Az indoeurópai őshaza helyéről több elképzelés is forgalomban van, távol vagyunk attól, hogy a kérdést lezártnak tekintsük. A videó Dr. Quentin Atkinson biológus (!) elképzelésén alapszik. Atkinsonról már többször szó esett a nyest lapjain, mivel biológusként egycsapásra oldja meg – szarkazmus – a nyelvtudomány nagy kérdéseit: szerinte például Afrikában alakult ki az első nyelv, illetve az összes eurázsiai nyelv rokona egymásnak.

Az indoeurópai őshazát Atkinson a mai Törökország területére, Anatóliába helyezi. Ezzel mondjuk nincs egyedül, nyelvészek is osztják ezt az elképzelést, de távolról sem mondható bizonyosnak. A videóval azonban nem ez a legfőbb baj.

A filmecskében azt láthatjuk, hogyan terjed az indoeurópai alapnyelv: a térképen színessé válnak azok a területek, amelyeken indoeurópai nyelvet beszélnek. A különböző indoeurópai (alap)nyelveket különböző színek jelölik, ahogy halad az idő, a térkép egyre színesebb lesz. A feliratok alapján tájékozódhatunk, hogy melyik szín milyen nyelvet jelöl. Már kezdetektől fogva rosszul.

Az első megjelenő nyelv az anatóliai, holott az indoeurópai alapnyelvnek kellene lennie. Az anatóliai nyelveket ugyan nagyjából a jelölt területen beszélték, de nem 5-6, hanem csupán 1-2 ezer évvel időszámításunk előtt. Az anatóliai nyelvek már az indoeurópai leszármazottai, éppúgy az indoeurópaiból fejlődtek, mint a többi ág.

A tudomány mai álláspontja szerint az indoeurópai nyelvek nem két ágra szakadtak (ami a filmen a balti-szláv, illetve indoiráni nevet viselik, hanem egyszerre tíz ágra. Persze vannak ágak, melyek közelebb, vannak, melyek távolabb állnak egymástól, de a kutatók között vitatott, melyek milyen szorosan tartozhattak össze.

Nem igaz tehát az, hogy a balti-szlávból vált volna ki az albán, a görög, a germán és az itáliai nyelvek – de ha ezek egy közös ágból származnának is, ezt a közös ágat akkor sem hívhatnánk balti-szlávnak. Ez a balti és a szláv nyelvek közvetlen közös ősének elnevezése. Elvben hívhatnánk így egy nagyobb csoportot is, de csak akkor, ha annak a két szélső ága lenne a balti és a szláv (l. indoeurópai, finnugor) – ezzel szemben ezeket a nyelvtudomány közelinek tartja, és a mai napig földrajzi közelségben vannak.

Érdemes helyenként egy-egy pillanatra megállítani a filmet. A  második században még mindig italikus nyelveket látunk, holott addigra a gyakorlatilag az összes italikus nyelvet kiszorította a latin, ami ráadásul elterjedt a Földközi-tenger nyugati medencéjében. (A folytatásban az italikus nyelvekből közvetlenül olasz lesz!) Viszont a szlávból a videó szerint már ekkor kiválik a szlovén és a szerbhorvát,  mint hogy a többi szláv nyelv. Valójában a szláv nyelvek csak az 5. századtól terjedtek el valahonnan a mai Kelet-Lengyelország és Nyugat-Ukrajna területéről – a videó szerint már a 2. században az Urálnál járnak!

Az ukrán nyelv pedig hamarabb jelenik meg, mint a lengyel, a cseh és a szlovák – ezek lassan válnak ki az oroszból (!). (A valóságban inkább a lengyel játszott nagy szerepet abban, hogy az orosztól elkülönült az ukrán.)

Az is abszurdum, hogy a szláv nyelvterület márt akkor az Urál környékén jár, amikor a szláv nyelvek még teljesen egységesnek vannak ábrázolva (és az italikus még mindig nem mozdult ki az Appenninи-félszigetről). Annak viszont a magyar nacionalisták örvendezhetnek, hogy a román a videóban a szláv nyelvekből válik ki – annak kevésbé, hogy a mai Románia területén (miközben a tudomány mai álláspontja szerint jóval délebbre, a Balkán-félsziget középső részéről származik).

A videóból nyilván sokkal több hibát lehetne említeni – kommentelőink versenghetnek, ki tud többet megnevezni – , de úgy véljük ennyi is elég, hogy belássuk: valóban nagy teljesítmény volt ennyi tévedést egy videóba sűríteni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Agyagtábla, papirusz 2014. december 20. 14:20

Csakhogy ne maradjon hiba az amúgy teljesen jogos kritikában: az indogermanisztika mai (és jó régi) álláspontja szerint az indoeurópai alapnyelv valóban kétfelé vált el, az anatóliaira és az összes többi közös ősére (ezt persze nem tükrözi a videó). Ez egy elég alapvető indogermanisztikai ismeret. És komoly ember nem hivatkozik a Wikipédiára tudományos kérdésekben.

4 bloggerman77 2014. december 18. 20:23

Hát pár hibácska még:

- Kr.u. 1-6. század nincsenek jelölve a kelet-európai keleti germán nyelv (Lo-ban a wielbark kultúra ősgót nyelve), ennek folytatójaként a mai Ukrajnában és Romániában a gót nyelv, a Kárpát-medencei kisebb germán nyelvek (kvád, vandál), a langobardok a Cseh-medencében ill. a Kárpát-medencében, a gepida nyelv a Kárpát-medencében

- Kr.u. 1-4. században nincs jelölve a szarmata a Kárpát-medencében

- a Kelet-Európai sztyeppen minden szlávnak van jelölve, holott ha már az IE nyelveket mutatja, az iráni nyelveket fel kellett volna tüntetnie... Nem is beszélve a nem IE török és FU nyelvekről, a kora újkorig szlávok nem is éltek a régióban

- Dél-Itáliában kihagyták a Magna Graecia görögségét, a Pó-síkságon a gall nyelvet

És így tovább - ez egy nagy túró.

3 Austro Slav 2014. december 18. 16:12

Viszont a közép-délszláv rögtön a szlovénnel együtt tűnik fel! :-)

A szlovén tuti régebbi!

2 Austro Slav 2014. december 18. 16:08

@angianeten:

Kölcsönösen érthető a csehvel. :-)

1 angianeten 2014. december 18. 15:24

A szlovák meg se jelenik ezen.

Információ
X